Foto: Gatwick Airport/PR

Fagforening truer med britisk julerejsekaos

Aviators exit i fire britiske lufthavne har fået fagforeningen Unite på barikaderne. Trusler om strejker til jul kan ramme tusindvis af danske rejsende.

Fagforeningen Unite har i denne uge varslet, at man er indstillet på at nedlægge arbejdet som modsvar på, at skandinaviske Aviator afvikler sine britiske aktiviteter ved udgangen af november, hvilket betyder, at mere end 1.700 ansatte står til at skulle overføres til andre handlingselskaber.

“Unite, landets (Storbritannien red.) største fagforening, forstår, at Aviator lukker ned for sine operationer i Birmingham, Gatwick, Manchester og Newcastle, fordi det ikke giver overskud,” skriver Unite i en meddelelse, hvor fagforeningen redegør for, hvad man har tænkt sig at gøre.

Unite har i denne uge afkrævet svar fra Aviator om, hvad selskabet vil gøre for at sikre de ansatte i check-in, på forpladser og ved bagagehåndtering – ellers er Unite klar til at nedlægge arbejdet i julen, lyder det.

Sidste år rejste omkring 100.000 passagerer i december måned  mellem de danske lufthavne og de fire lufthavne, hvor Aviator lukker ned i december måned, og som må forventes at kunne blive omfattet af en strejke.

Ansatte i limbo
Fagforeningen henstiller på det skarpeste til, at ejerne af både flyselskaber og lufthavne betragter spørgsmålet om Aviators medarbejderstab som presserende, og at der hurtigt skal findes en løsning på det nuværende “limbo” for de mange ansatte.

Ifølge Unite beskæftiger Aviator 1.200 ansatte i Gatwick, der her betjener British Airways, Norwegian, Thomas Cook, Thomson og Virgin. I Birmingham tæller staben 196, der håndterer 14 selskaber, imens det i Manchester drejer som om 192 ansatte, som her betjener blandt andet SAS og Norwegian. I Newcastle, hvortil SAS også flyver – har Aviator 145 ansatte.

Oliver Richardson, talsperson i Unite, siger i en meddelelse: “Unite vil søge garantier fra både Aviator, flyselskaber og andre handlere og ultimativt lufthavnene om, at der på ingen måder vil blive foretaget afskedigelser.”

“Det er en alvorlig bekymring for både vores medlemmer og de rejsende, at flyselskaberne så tæt på jul ikke har annonceret, hvor deres kontrakter på bagagehåndtering og check-in går hen,” siger Oliver Richardson og tilføjer:

“Lufthavnsejere og luftfartsselskaberne, som behøver denne service for at deres fly kan lande og tage af sted effektivt, må hurtigst muligt få ordnet dette, uden det går ud over hverken arbejdspladser, løn eller vilkår – ellers er kortet med julerejsekaos på hånden.”

 

Relaterede artikler:

SAS opgiver outsourcing af handling i hovedlufthavnene

SAS: Aviator skal være en toptunet arbejdsgiver

Aviator-ansatte kan overtages af Menzies

SAS-ansatte i Storbritannien vil strejke i julen