Ofrenes efterladte demonstrerer i 2022. (Foto: Clifford Law Offices | Facebook.com | PR)

Familier til ofre i MAX-ulykke samles på årsdagen

På fireårsdagen for 737 MAX-flystyrtet i Etiopien vil de efterladte demonstrere foran Boeings hovedkvarter for at vise deres utilfredshed over, at flyproducenten ikke kan retsforfølges i sagen.

Fredag I denne uge samles efterlade familiemedlemmer og venner til en del af de 157 personer, der mistede livet ombord på det 737 MAX-fly, som i marts 2019 styrtede ned i Etiopien.

Advokatfirmaet Clifford Law Offices, der repræsenterer familierne for flere end 70 af ofrene i en sag mod Boeing, fortæller, at der vil være deltagere fra Frankrig, Tyskland, USA og Canada, og de vil mødes foran Boeings hovedkvarter i Arlington i staten Virginia.

Her vil ofrenes familier og venner dels markere årsdagen for hændelsen og huske dem, der gik bort, men de vil ligeledes afvikle en demonstration, hvor de vil medbringe billeder af de omkomne samt skilte med et budskab om, at flystyrtet burde have juridiske konsekvenser for den amerikanske flyproducent.

Kan ikke retsforfølges
De efterladte er utilfredse med, at Boeing i januar 2021 indgik et forlig med det amerikanske justitsministerium, som betød, at producenten betalte mere end 2,5 milliarder dollars (17,6 milliarder kroner) i såvel bøder som kompensation til flyselskaber og de efterladte for ofrene fra de to 737 MAX-flystyrt i henholdsvis Indonesien og Etiopien.

Til gengæld for det store beløb fik den amerikanske flyproducent tilkendt immunitet og kunne dermed slippe for at blive retsforfulgt.

Det forsøgte en del af ofrenes familier tidligere i år at få omgjort ved en domstol i Texas således, at Boeing kunne stævnes, men dommeren i sagen afviste med henvisning til, at han ikke havde den nødvendige hjemmel. Det skriver Reuters.

Demonstrationen foregår desuden to dage efter, at et underudvalg i det amerikanske senat har indkaldt Billy Nolen, der er den fungerende administrator for landets civile luftfartsmyndigheder, og bedt ham redegøre for, hvordan man har ændret procedurerne for certificering af nye fly i kølvandet på de to flystyrt, hvor i alt 346 mennesker omkom.

Mor raser mod flyproducent
Catherine Berthet mistede sin 28-årige datter Camille Geoffroy i Etiopien-styrtet, der var det andet af de to flystyrt. Hun retter en skarp kritik mod flyproducenten.

”Det var den mest triste dag i mit liv, og jeg nægter at lade Boeing glemme, hvad de var skyld i. Jeg deltager i demonstrationen for min datter og alle andre, der aldrig burde have mistet deres liv dengang. Alle – og særligt ledelsen hos Boeing – kendte til årsagen kort tid efter, at det første 737 MAX-styrt fandt sted i 2018, og flåden burde være blevet groundet øjeblikkeligt.”

”Jeg mener, at Boeing og hele selskabets ledelses skal gøres ansvarlig for manddrab. Sagen bør blive behandlet ved en domstol, så man udviser respekt for ofrenes familiers rettigheder.”


Relaterede artikler:

Boeing skal møde for retten i sag om flystyrt

Et menneskeligt ansigt på Boeing-tragedierne

Officielt: Boeing 737 MAX må komme tilbage i drift