Terminal 2A i London Heathrow Airport. (Foto: London Heathrow Airport)

Fast-track for vaccinerede i Heathrow

British Airways og Virgin Atlantic er gået sammen om at teste fast-tracks for færdigvaccinerede passagerer, der ankommer til London Heathrow.

Noget utraditionelt har konkurrenterne Virgin Atlantic og British Airways dannet partnerskab.

De to britiske flyselskaber har imidlertid kunnet se en idé i at samarbejde omkring håndteringen af passagerer under coronapandemien. De to selskaber vil med partnerskabet bevise over for den britiske regering, at de kan kontrollere passagerers vaccinationsstatus inden afrejse og ved ankomst i London Heathrow.

Initiativet skal gerne munde ud i, at færdigvaccinerede passagerer undgår at skulle i karantæne ved ankomst til Storbritannien, som tilfældet er i øjeblikket. Ønsket er derfor, at samarbejdet vil munde ud i mere smidige rejsepolitikker til begge flyselskabers fordel.

Indtil videre vil ankommende – og fuldt vaccinerede – passagerer fra udvalgte destinationer bruge en dedikeret fast-track-bane i Heathrow-lufthavnen. Her vil de rejsendes corona-dokumenter blive dobbeltkontrolleret. Flyselskaberne vil sigte mod, at de kan udføre kontrollen i stedet for grænsekontrol-medarbejderne, hvor der i dag kan være lange ventetider.

Håber på datadeling med myndigheder
Ved at deltage i testen af fast-track i London Heathrow vil passagererne spare tid ved ankomst, men herudover skal de stadig følge Storbritanniens indrejserestriktioner – herunder karantæne for de fleste.

Både British Airways og Virgin Atlantic vil selv udvælge de passagerer, der skal deltage i testen. British Airways vil udvælge rejsende fra Athen og New York, mens Virgin Atlantic vil finde passagerer fra Los Angeles og Montego Bay.

British Airways-passagerer vil blive bedt om at uploade deres vaccine-oplysninger til VeriFLY-appen, og de skal bruge en QR-kode for at få adgang til en dedikeret fast-track-bane i immigrationskontrollen. Virgin Atlantic-passagerer kan vise deres COVID-19-dokumenter personligt eller uploade dem til en ny portal, der oprettes med Delta Air Lines.

Begge flyselskaber håber efter forsøgets begyndelse, at de kan dele de anonymiserede data med den britiske regering. Håbet er, at det kan være til at skabe et sæt regler, der tillader færdigvaccinerede personer at undgå karantæne ved ankomst til Storbritannien.

’Britisk regering skal handle nu’
Hos British Airways er der forhåbning om, at det snart kan blive lettere for selskabets passagerer at komme ind i Storbritannien.

”Vi er nødt til at handle hurtigt for at beskytte job, genopbygge den britiske økonomi og genforene familier. Vi hjælper allerede vores kunder med at dokumentere deres vaccinationsstatus, når de rejser til en række andre lande uden for Storbritannien, som kræver det. Og vi er overbeviste om, at vi også kan få dette til at fungere ved indrejse i Storbritannien meget hurtigt,” siger Sean Doyle, koncernchef i British Airways.

Fra Virgin Atlantic lægges der pres på den britiske regering til at ændre reglerne for ankommende, færdigvaccinerede passagerer.

”For at høste frugterne ved den britiske verdensførende vaccineudrulning skal den britiske regering handle nu for at fjerne selvisolation for fuldt vaccinerede passagerer, der ankommer fra ”gule” lande – og ikke senere end den indenlandske genåbning 19. juli,” siger Shai Weiss, koncernchef i Virgin Atlantic.

 

Relaterede artikler:

Heathrow er tilbage i 70’erne

Flyselskaber i fælles appel før G7: Luk nu op

BA-topchef: Vaccinerede bør kunne rejse frit