Piloterne i Finnair har afvist et krav om stand-by-ordning på de flyvninger, der udføres for australske Qantas. Derfor vil Finnair indlede forhandlinger om afskedigelser eller orlov til 90 piloter.
Onsdag den 12. februar indleder Finnair forhandlinger med piloternes fagforening med henblik på at drøfte muligheden for en eventuel reduktion af eller orlov til 90 af selskabets omkring 1.000 piloter.
Situationen er opstået som følge af, at Finnair siden 2023 har wetleaset to Airbus A330-fly til australske Qantas Airlines, da flyene ikke har den fornødne rækkevidde til Finnairs Asien-ruter, idet flyvetiden er blevet længere som følge af luftrumslukningen over Rusland.
Omkring 90 piloter er involveret i operationen, så det har været muligt at undgå overtallighed, men i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, der blev indledt i efteråret, har piloternes fagforening stillet nogle krav til operationen, der kan gøre det vanskeligt for Finnair at opretholde kontrakten med det australske flyselskab.
Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Nægter stand-by-ordning
For at have den fornødne fleksibilitet har Finnair brug for, at piloterne kan arbejde på stand-by-basis, men det har fagforeningen nedlagt forbud mod, hvilket omfatter piloterne tilknyttet Qantas-flyvningerne samt de piloter, der benyttes til at overføre til disse flyvninger.
Finnair har derfor indledt drøftelser med Qantas om det fremtidige samarbejde, og en af mulighederne er, at samarbejdet afsluttes, hvis Finnair ikke kan opnå den nødvendige fleksibilitet. I givet fald vil 90 piloter derefter blive overtallige.
“Det er trist, at pilotforbundets langvarige kamphandlinger har ført til en situation, hvor vi er nødt til at starte forandringsforhandlinger. I dag er en hård dag for os alle hos Finnair,” siger Kaisa Aalto-Luoto, Chief People Officer. hos Finnair.
“I vores 101 års historie har vi aldrig haft behov for at reducere pilotstillinger på grund af operationelle årsager. Selv da det russiske luftrum lukkede og fundamentalt ændrede vores driftsmiljø, lykkedes det os at sikre beskæftigelse til vores piloter med samarbejdsordninger,” tilføjer Kaisa Aalto-Luoto.
Krav om stand-by i samtlige kontrakter
Forhandlingerne, der indledes i den kommende uge, vil blandt andet betyde, at Finnair fremsætter krav om inddragelse af beredskab i piloternes ansættelseskontrakter.
“Stand-by er en etableret praksis i branchen, og jeg tror, at enhver Finnair-pilot anerkender det som en del af deres job. Da fagforeningen har afvist at blive enige om dette, forbereder vi os nu på at inkludere beredskabspligt i ansættelseskontrakterne for alle piloter for at sikre regelmæssig og pålidelig flyveoperation,” lyder det fra Finnairs Chief People Officer.
Selve overenskomstforhandlingerne har stået på i mere end fem måneder, og end ikke hjælp fra den nationale forligsmand har fået parterne til at kunne nærme sig en aftale.
Relaterede artikler:
Passagervækst hos Finnair i strejkemåned