Finnair-piloter i cockpittet. De to piloter på billedet har ikke noget med den aktuelle sag at gøre. (Arkivfoto: Christina Lund Sørensen)

Finnair-pilot med promille på 1,5

En pilot fra Finnair skulle efter planen flyve op imod 150 passagerer til Rom. En høj alkoholpromille satte dog en stopper for det.

Onsdag den 15. august blev rutenummer AY1763 forsinket i næsten to timer ved afgangen fra Helsinki til Rom-Fiumicino. En af de to piloter, der skulle bringe Airbus A320-flyet med plads til 154 passagerer i luften, var nogle timer forinden blevet taget i en spirituskontrol i lufthavnen. Det skriver finske YLE.

Piloten havde angiveligt en alkoholkoncentration på 1,5 promile i blodet, hvilket betyder, at man i så fald har “udtalt forringet bevægelsesevne og talebesvær, ligesom at centralnervesystemet er svækket.” Den pågældende pilot var på dette tidspunkt ikke nået frem til flyets cockpit og havde således ikke gjort sig endeligt klar til at flyve med op til 150 passagerer i stærkt spirituspåvirket tilstand.

“Politiet efterforsker sagen i øjeblikket. Der var mistanke om, at piloten var alkoholpåvirket, hvorfor Finnair-personale i lufthavnen rapporterede det. Vi fulgte retningslinjerne og bad politiet om at undersøge det. De gennemførte en test med et alkometer, hvilket bekræftede mistanken,” siger Päivyt Tallqvist, der er pressechef hos Finnair.

Pressechefen understreger samtidig, at det er meget sjældent, at den slags situationer opstår og bekræfter en ikke-tolerance politik, der automatisk vil føre til afskedigelse af den pågældende pilot.

Ofte på natstop
Sagen har fået meget opmærksomhed i Finland, og det var også tilfældet for næsten 16 år siden, da to Lufthansa-piloter kort før jul forsøgte at komme i luften med en Boeing 737, der skulle bringe flere end 100 passagerer til Frankfurt.

Hændelsen med Lufthansa-flyet var ekstra graverende, da begge piloter fik målt alkohol i blodet, og det medførte også afskedigelser, tilbagekaldelse af licens samt en fængselsstraf.

Det er ikke tilladt for piloterne at drikke alkohol mindre end otte timer før en flyvning (“eight hours bottle to throttle”, red.), og officielt er der en myndigbestemt begrænsning på 0,2 promille, men mange lande og flyselskaber har nogle mere restriktive regler.

På baggrund af en række episoder, hvor piloter er blevet taget med alkohol i blodet, viser undersøgelser, at drikkeriet typisk sker på natstop, når besætningerne er væk hjemmefra. Det kan være reaktion på kedsomhed og ensomhed.

 

Relaterede artikler:

Nye EU-regler om piloters mentale sundhed

KLM bekræfter anholdelse af pilot i Oslo

SAS-pilot afsløret i spritkontrol

Hårde straffe til påvirkede piloter

AirBaltic-besætning stoppet med alkohol i blodet