Helsinki Airport. (Foto: Finavia | PR)

Finske lufthavne mangler 10,6 millioner passagerer

I 2022 opnåede Finavias lufthavne en genopretning således, at de er på 60 procent af 2019-niveauet. Helsinki Airports passagertal var præget af udfordringerne i flytrafikken til Asien.

I løbet af sidste år gik flere passagerer end året før gennem terminalerne i de 20 lufthavne i Finland, som lufthavnsoperatøren Finavia har i porteføljen. Der er dog fortsat et efterslæb på 10,6 millioner rejsende, inden man er tilbage på 2019-niveauet.

Finavia oplyser, at operatøren sidste år havde et samlet passagertal på 15,4 millioner i lufthavnene. 3,4 millioner af disse rejsende var indenrigspassagerer, mens de resterende 12 millioner rejste til eller fra en destination i udlandet.

Antallet af rejsende i det for nyligt forgange år repræsenterer 60 procent af det niveau, som selskabets lufthavne opnåede i det sidste normale år inden COVID-19-pandemien. I 2019 rejste 26 millioner passagerer til, fra eller via en af de finske lufthavne.

Asien og Rusland udfordrer hovedstadslufthavn
Helsinki Airport nåede med 12,9 millioner passagerer i 2022 ligeledes en genopretning på 60 procent af 2019-niveauet, da 21,8 millioner dengang gjorde brug af hovedstadslufthavnen. Det samlede tal fordeler sig på 1,7 millioner indenrigsrejsende samt 11,2 udenrigspassagerer.

Lufthavnen har sædvanligvis meget trafik til Asien, men også sidste år blev flyvningerne hertil vanskeliggjort af strenge COVID-19-restriktioner i blandt andet Kina samt det overflyvningsforbud over Rusland, som Finnair er omfattet af og som har resulteret i længere flyvetider og dårligere ruteøkonomi.

Samlet set blev der i 2022 foretaget 167.409 starter og landinger i Finavia-lufthavnene, hvor København var blandt de mest populære destinationer sammen med Stockholm, London, Amsterdam og Paris. I alt var der 130 destinationer, der blev betjent med direkte flyvninger fra en eller flere af de finske lufthavne.

Laplands popularitet stiger
I flere år har turismeaktører i finsk Lapland søgt at tiltrække besøgende i juletiden ved blandt andet at opføre en forlystelsespark med julemanden som omdrejningspunkt ved byen Rovaniemi, og det fik turister til at søge til området i den sidste måned af 2022.

I alt blev 364.834 passagerer betjent i lufthavnene i Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Kuusamo og Kemi-Tornio i december, og ifølge Finavia er det flere end tidligere år. Samlet set benyttede 1,2 millioner passagerer lufthavnene i finsk Lapland i løbet af det forgange år.

”På nuværende tidspunkt er halvdelen af flyvningerne til Lapland ruteflyvninger, og det er meget vigtigt både for områdets tiltrækningskraft, indbyggere og muligheden for at skabe et levebrød, da flyvningerne tiltrækker passagerer fra et større område end blot afgangsdestinationen grundet et omfattende netværk af flyforbindelser,” siger Petri Vuori, der er direktør for salg- og ruteudvikling hos Finavia.


Relaterede artikler:

Stadig røde tal i finske lufthavne

Snart er der kun én terminal i nordisk storlufthavn

Finsk luftfart hårdt presset af coronakrisen