Et KLM-fly fik beskadiget sin horisontale stabilisator under en kollision onsdag morgen i Amsterdam Schiphol. Foto: Lucas van Oostrum, Twitter

Fire fly i kollisioner samme morgen

Onsdag morgen fandt to uafhængige påkørsler med langdistancefly sted i Amsterdam og Paris, og de implicerede fly fik især skader på vingetipperne.

Det er ikke hverdagskost, at der finder påkørsler sted i store internationale lufthavne. Også selv om flere hundreder fly myldrer ind og ud imellem hinanden på standpladser og taxiveje – fra tidlig morgen til sen aften.

Det er derfor vældigt opsigtsvækkende, at der skete hele to kollisioner sted onsdag morgen – og alle fire berørte fly var endda langdistancefly fuld af passagerer og besætning.

I Amsterdam Schiphol var en Boeing 747-400 (registrering PH-BFV) og en Boeing 787-9 Dreamliner (registrering PH-BHA) fra det hollandske flyselskab KLM involveret i en hændelse i forbindelse med push-back fra gaten. Den såkaldte winglet på jumbojettens vingespids blev beskadiget, mens Dreamliner-flyet fik ødelagt den horisontale stabilisator, der sidder under haleroret. Det skriver Aviation24.be.

Ikke fare for passagerer
Boeing 747-flyet skulle være afgået på rute KL601 til Los Angeles, mens Dreamlineren skulle af sted til Atlanta – også i USA – på rute KL623. KLM måtte aflyse begge flyvninger som følge af skaderne på flyene.

“I morges kolliderede vingerne på to KLM-fly under push-back. Dette forårsagede beskadigelse af vingespidserne. Begge fly er nu groundet for at blive repareret. Passagerernes sikkerhed er aldrig blevet kompromitteret. Flyene var på vej til Atlanta og Los Angeles. Passagererne bliver ombooket, så de kan fortsætte deres rejse så hurtigt som muligt,” skrev KLM i en erklæring efter sammenstødet i Amsterdam Schiphol.

Hændelsen bliver undersøgt af den hollandske havarikommission, rapporterer NTV.

Lignende kollision i Paris
Små 500 kilometer længere sydvest – i Paris Charles de Gaulle-lufthavnen – skete en lignende hændelse på pudsig vis ligeledes onsdag morgen.

En Boeing 777 (registrering F-GSQH) fra Air France og en Airbus A350 (registrering 3B-NBQ) fra Air Mauritius kolliderede med vingetipperne. Også i dette tilfælde var der tale om et sammenstød i forbindelse med en push-back.

Air Mauritius-flyet skulle være afgået til Port Louis på Mauritius på rute MK45 og måtte – ligesom Air France-flyet – blive på jorden efter hændelsen.

Også denne hændelse bliver nu undersøgt af myndighederne. Vejret i Paris Charles de Gaulle skulle have været meget tåget.

Se billeder af de to uafhængige kollisioner i Amsterdam og Paris via Twitter-opslagene herunder:

Relaterede artikler:

Endnu en flykollision i europæisk storlufthavn

Fly fra Ryanair og danske Primera Air i kollision

Passagerfly tæt på kollision med UFO

KLM afviser risiko for kollision nær Indien

Tre fuglekollisioner i Schiphol Lufthavn