Rolls-Royce Trent 1000-motor.

Flere problemer med Rolls-Royce-motorer

Norwegian er bekymret for sine Dreamliner-operationer, efter Rolls-Royce har annonceret, at endnu flere fly skal til inspektion på grund af problemer med motorerne.

Problemerne fortsætter for den britiske motorproducent Rolls-Royce. For to uger siden fortalte Rolls-Royce, at man havde øget sin kapacitet til at inspicere de Trent 1000 Package C-motorer, som i lang tid har voldt problemer og har krav fra myndighederne om ekstraordinære inspektioner af motorer. Den pågældende motortype sidder på hundredvis af Boeing 787 Dreamliner-fly.

Nu har Rolls-Royce opdaget, at problemerne ikke begrænser sig til Package C-versionen af motoren, men at Trent 1000 Package B-versionen har lignende problemer med turbineblade, der bliver slidt for hurtigt.

Derfor bliver 166 motorer af denne type nu også indkaldt til inspektion på Rolls Royce-værkstederne. I forvejen er omkring 380 Package C-motorer indkaldt til inspektion, hvilket påvirker flyselskaber som Norwegian, British Airways, Virgin Atlantic og Air New Zealand.

Dreamliner-fly erstattet af reservefly
De nye meldinger fra Rolls-Royce vækker bekymring i Norwegian, som i år forventer at få leveret 11 nye Boeing 787-fly med motorer fra Rolls-Royce.

”Som vi tidligere har fortalt, så kører vores sommertrafik godt, men vi er bekymrede for vores Dreamliners,” siger Norwegians kommunikationschef Lasse Sandaker-Nielsen til Reuters.

”Vi har planlagt ud fra, at nogle af vores fly kan blive taget ud af drift og har af den grund lejet ekstra kapacitet. Nogle af vores fly er berørt og de er blevet erstattet af wetleasede fly,” siger kommunikationschefen.

Norwegian har denne sommer lejet fly og besætninger fra flere andre selskaber til at betjene Norwegians langruter fra lufthavnene i Barcelona, Paris og Rom. Det drejer sig blandt andet om to Airbus A340-fly fra portugisiske Hi Fly, en Boeing B777-200ER fra det ligeledes portugisiske EuroAtlantic Airways, en Boeing 777-200ER fra spanske Privilege Style og en Boeing B747-400 fra spanske Wamos Air.

Rolls-Royce vil fyre 4.000 medarbejdere
Samtidig med de nye problemer med Trent 1000-motorerne forventes Rolls-Royce ifølge Reuters kilder på et investormøde på fredag at ville offentliggøre, at 4.000 medarbejdere i koncernen skal afskediges. Rolls-Royce beskæftiger i dag omkring 50.000 mennesker i 50 lande.

Problemerne med Trent 1000-motorerne begyndte allerede i 2016, da det japanske flyselskab All Nippon Airways opdagede, at turbinebladene i selskabets nye B787-fly blev uforholdsmæssigt hurtigt nedslidt. Siden har blandt andre selskabet Virgin Atlantic været nødt til at tage B787-fly midlertidigt ud af drift.

 

Relaterede artikler:

Norwegian med A340 fra Barcelona og Paris

Norwegian indsætter Boeing 747 til New York

Rolls-Royce på vej med løsning på motorproblem