Fly måtte vende om med syg besætning

Et Airbus A330-fly fra US Airways måtte vende om på vej over Atlanten, da hovedparten af besætningen følte sig syge. Flyet landede i Dublin og ni besætningsmedlemmer blev kørt til undersøgelse på hospitalet.

Når man indleder en atlantflyvning, hvor der undervejs vil være begrænsede muligheder for at lande i tilfælde af uregelmæssigheder, er det vigtigt ikke at have syge passagerer og besætningsmedlemmer ombord.

Men det var ikke tilfældet da US Airways rutenummer US715 i lørdags indledte en flyvning fra Venedig til Philadelphia på den amerikanske østkyst. Flyet af typen Airbus A330-200 var lettet fra Venedig kl. 11.35 på den ni timer og 25 minutter lange flyvetur med 185 ombord.

Ruten gik henover Storbritannien og Irland, og da flyet var omkring 20 minutter inde på atlantstrækningen, besluttede piloterne at vende om og sætte kursen mod Dublin.

Årsagen var, at flere besætningsmedlemmer og passagerer følte sig utilpasse med kvalme og svimmelhed.

Kan være aerotoksi-syndrom
Flyet landede kl. 16.11 i Dublin Lufthavn, hvorefter ni besætningsmedlemmer blev kørt på hospitalet.

Der foreligger ikke oplysninger om årsagen til den pludselige utilpashed hos kabinepersonalet og flere passagerer. Der kan enten være tale om madforgiftning eller aerotokosi-syndrom. Aerotoksi-syndrom er betegnelsen for den sygdomstilstand, der opstår, hvor mindre lækager fra motor- og hydrauliksystemerne kan frigive giftige stoffer, når de under opvarmning blandes sig med den luft, der sendes ind i kabinen.

Så sent som den 28. november sidste år var der en hændelse, hvor ni besætningsmedlemmer blev utilpasse på et Airbus A380-fly fra Lufthansa. Her var der tale om en overfyldning af en af motorerne, der var årsag til, at der blev sendt giftige gasser ind via kabineluften.

US Airways har 14 fly af typen Airbus A300-200. Flyet, der måtte vende om, var N284AY, der blev leveret til “kaktus-flyselskabet“ i efteråret 2010.