Visualisering af det kommende spotterområde i Dublin Airport. (Illustration: Dublin Airport | PR)

Flyspotter roser initiativ fra hovedstadslufthavn

I fremtiden vil luftfartsentusiaster i Dublin Airport få bedre udsyn til banerne, da der er et en ny udsigtsplatform på vej. ”Lufthavnen åbner armene, og folk føler sig velkommen,” siger flyspotter.

En fast bestanddel af miljøet omkring lufthavne både herhjemme og i udlandet er flyspottere, der står klar på faste placeringer langs hegnet med smartphones og spejlreflekskameraer således, at de kan dokumentere hvilke flytyper, der letter og lander i løbet af dagene og aftenerne.

Afhængigt af hvilken lufthavn, entusiasterne tager opstilling ved, kan der være stor forskel på de faciliteter, som de har adgang til. Nu har man i Dublin Airport (DUB) iværksat planer om at skabe et nyt område for de spottere, der gæster den irske hovedstadslufthavn.

Derfor har Dublin Airport netop ansøgt om en byggetilladelse til en ny udsigtsplatform, der vil blive placeret ved området The Mound, hvilket på dansk kan oversættes til højen. Det er blevet valgt, fordi flyspotterne allerede holder til her i dag.

Har været brugt i fire årtier
Ifølge lufthavnen er målet, at man vil etablere et område, hvorfra flytrafikken kan observeres i sikkerhed fra en brolagt, oplyst og hævet platform, hvor der både vil være siddepladser samt godt udsyn til såvel den sydlige bane 10R/28 som tværbanen 16/34.

Derudover er et element i planerne, at der skal være 22 parkeringspladser til biler, hvoraf to vil være handicappladser og to reserveret til besøgende familier med børn. I tillæg hertil vil der også blive opstillet cykelstativer.

”Udover bedre forhold vil faciliteterne også knytte lufthavnen og lokalsamfundet tættere sammen og bidrage til, at flyspottere kan holde øje med flytrafikken og den daglige gang i lufthavnen,” siger Gary McLean, der er administrerede direktør i Dublin Airport.

”I de seneste 40 år har The Mound været et uofficielt flyspotting-område, og nu mener vi, at det er på tide, at vi etablerer nogle ordentlige faciliteter. Det er en tradition, at børn i Dublin bliver taget med herud for at se flyene lande og lette, og det vil i fremtiden blive mere sikkert og sjovere.”

Sætter ord på flere fordele
Marieke van Hulst Pedersen er geograf og ivrig flyspotter. Hun fortæller til Check-in.dk, at tiltaget fra Dublin Airports side i hendes optik er en rigtig god idé.

”Selve initiativet er rigtigt fedt. Lufthavnen åbner armene, og folk føler sig velkommen.”

”Det er med til at styrke fascinationen for lufthavnen og relationen til lokalsamfundet, og det er helt vildt vigtigt. Jeg kan se andre steder rundt om i Europa, hvor man har taget lignende initiativer, at der er flere mennesker omkring lufthavnene.”

At folk er til stede og knytter bånd til lufthavnen ser Marieke van Hulst Pedersen flere fordele ved.

”Mange går fra at være udenfor til indenfor hegnet på et tidspunkt, fordi de på vælger at forfølge en karriere i luftfart. Det kan også styrke fastholdelsen, at man er passioneret omkring det, man arbejder med.”

”Flyspottere holder også en smule øje med lufthavnen, men med dette initiativ får man gjort op med udfordringen i, at de nogle gange kommer lidt for tæt på hegnet.”

Vil gerne være del af processen
Flyspotteren ser gerne, at danske lufthavne tager lignende initiativer, fordi det ligeledes kan medvirke til at skabe en fascination af luftfart hos folk, der ikke i forvejen arbejder bag hegnet eller hos et flyselskab.

”Man kan godt skabe bedre rammer for både flyspottere og lokalsamfundet, og man skal ikke undervurdere, hvad det betyde at kunne kigge over hegnet i stedet for igennem det. Københavns Lufthavn er eksempelvis rigtigt gode til også at invitere spottere på ture inde på området.”

Hun bemærker desuden, at lufthavne, som går med denne slags planer, med fordel kan inddrage flyspottere i processen, da de kan komme med input til, hvordan man kan skabe de mest optimale forhold, undgå modlys og lignende overvejelser.


Relaterede artikler:

Europas største lufthavn åbner for flyspottere

Flyspottere fik særbehandling i Helsinki

Billund Lufthavn vil etablere flyspotterplads