Koncernchef Ed Bastian fra Delta Air Lines (Foto: Delta News Hub)

Flyselskab vil kun ansætte vaccinerede

Alle nyansatte hos Delta Air Lines skal have et stik, og de nuværende ansatte opfordres til at følge trop. Ellers kan det få konsekvenser, lyder det fra den øverste chef.

Et af de helt store flyselskaber i USA forlanger, at kommende medarbejdere siger ja til at blive COVID-19-vaccineret. Ellers kan de ikke blive ansat.

”Vi forlanger, at enhver person, der kommer til Delta, lader sig vaccinere, før de skriver under med os,” siger Ed Bastian, der er koncernchef i Delta Air Lines i et interview med CNN’s Richard Quest.

Ed Bastian siger ligeledes, at han ”kraftigt vil tilskynde” Deltas 75.000 ansatte til at blive vaccineret.

Også de nuværende opfordres
”De, der fravælger at blive vaccineret, kan blive udsat for begrænsninger, såsom ikke at kunne arbejde på internationale flyvninger,” siger han.

Mere end 60 procent af flyselskabets nuværende medarbejdere har fået mindst et vaccinestik, og det forventes, at omkring 80 procent af medarbejderne bliver fuldt vaccineret.

Det Atlanta-baserede flyselskab oprettede i februar et vaccinationscenter på selskabets museum nær lufthavnen. Ud over Delta-medarbejdere kan deres venner, familier og børn blive vaccineret på centret. Ifølge Ed Bastian bliver der givet omkring 5.000 stik om dagen.

Efterhånden som USA bevæger sig i retning af fuldstændig genåbning, og vaccinationer bliver lettere tilgængelige, undersøger virksomheder, om de lovligt kan forlange, at nye eller allerede ansat personale bliver vaccineret.

Kan blive et krav
I december meddelte Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), at virksomheder lovligt kan kræve at både ansatte og nye ansatte skal vaccineres. Men med to undtagelser som virksomhederne skal følge: handicap eller religiøse årsager.

Mere end 70 procent af de administrerende direktører i større amerikanske virksomheder sagde i marts, at de er åbne for at forlange vacciner. Men nogle af landets største arbejdsgivere har undgået at bruge tvang. I stedet bruger de guleroden for at få stikket på plads. American Airlines giver for eksempel vaccinerede medarbejdere en ekstra fridag næste år og 50 dollars i virksomhedens medarbejderfordelsprogram.

 

Relaterede artikler:

Flyselskab har færdigvaccineret flyvende personale

Brancheforening: “Det er en lidt følsom sag”

EASA: Undgå tjeneste op til 72 timer efter vaccination