Peter Bellew forlader jobbet som driftsdirektør hos easyJet. Foto: Ryanair

Flyselskabsdirektør fratræder efter flykaos

Driftsdirektør i easyJet, Peter Bellew, har sagt op med virkning fra 1. juli og fik dermed kun to og et halvt år i jobbet. Fratrædelsen sker, efter flyselskabet på det seneste har aflyst mange afgange.

Peter Bellew er fortid som driftsdirektør hos easyJet, meddeler det britiske lavprisflyselskab.

Selskabet oplyser, at han har sagt op per 1. juli 2022 for at forfølge andre forretningsmuligheder, men i mellemtiden vil han være forpligtet til at sikre en glidende overgang.

Fratrædelsen sker efter en periode med flykaos, hvor easyJet har oplevet en voksende vrede fra kunderne som følge af mange aflyste flyvninger. Flyselskabet har aflyst tusindvis af afgange i de seneste måneder, hvoraf mange er blevet aflyst på selve dagen for afrejse.

Peter Bellew, der også har en fortid hos konkurrenten Ryanair, nåede kun at få to og et halvt år i sædet som driftsdirektør hos easyJet.

”Jeg vil gerne takke Peter for hans hårde arbejde og ønske ham held og lykke. Alle hos easyJet forbliver absolut fokuserede på at levere en sikker og pålidelig drift denne sommer,” siger Johan Lundgren, koncernchef i easyJet.

Blev gjort til syndebuk
Ifølge det britiske medie Sky News udtalte fagforeningen Unite i juni, at der var ”mangel på lederskab” i easyJet, og at Peter Bellew burde ”tage kontrollen over denne situation”, der altså bestod i flykaos med mange aflysninger.

Som mange andre flyselskaber har easyJet været udfordret af personalemangel, lange ventetider på at få sikkerhedsgodkendt nye ansatte og på den øgede efterspørgsel efter ophævelsen af coronarestriktioner.

Erhvervskommentator hos Sky News, Ian King, siger, at det ligner, at Peter Bellew er blevet gjort til syndebuk for easyJets problemer.

Ryanair stævnede Bellew for nyt job
Peter Bellew er en erfaren luftfartsmand med over 30 år i branchen. Før tiden hos easyJet var han driftsdirektør hos Ryanair fra 2017 til sommeren 2019. Han sagde imidlertid selv op, og dette vakte en vis opsigt i flybranchen, da han var udset som aftager efter koncernchef Michael O’Leary.

Det vakte dog endnu mere opsigt, da easyJet kort efter offentliggjorde, at det havde ansat Peter Bellew som driftsdirektør. Dette vakte ikke begejstring hos Ryanair, der stævnede Peter Bellew, da han havde en konkurrenceklausul om ikke at skifte direkte til konkurrerende virksomheder. Han endte dog alligevel med at kunne begynde i sit nye easyJet-job sidst i 2019.

Peter Bellew var også tidligere ansat i Ryanair, hvor han kom ind i 2006. Her havde han forskellige ledende stillinger – eksempelvis som chef for salg og markering – frem til 2014. Herefter blev Peter Bellew først driftsdirektør i Malaysia Airlines, inden han overgik til jobbet som koncerndirektør. Han fik kun tre år hos det malaysiske flyselskab, inden han altså blev driftsdirektør i Ryanair.

EasyJet har fundet midlertidig driftsdirektør
Som erstatning til Peter Bellew har easyJet udnævnt David Morgan som midlertidig driftsdirektør. Han har været i flyselskabet siden 2016.

”Jeg er glad for, at operationerne vil være i de meget dygtige hænder på David Morgan, som nemt kan bevæge sig ind i denne rolle, efter han tidligere har ledet operationen som midlertidig driftsdirektør i hele 2019,” siger Johan Lundgren.

”David har betydelig erfaring og dyb viden om forretningen og driften og vil give flyselskabet et stærkt lederskab denne sommer.”

Den midlertidige driftsdirektør får rigeligt at se til i sit nye arbejde. For nyligt annoncerede easyJet planer om at reducere trafikprogrammet i løbet af den travle sommersæson. Selskabet undskyldte over for kunderne for ikke at ”levere den service, de er kommet til at forvente af os”.

I juni stemte easyJets spanske kabinepersonale for at strejke i samlet ni dage i løbet af juli, da de kræver mere i løn. Dette har allerede ført til aflysninger.

 

Relaterede artikler:

Ryanair stævner afgående koncerndirektør

Ryanair-koncerndirektør går til konkurrenten

Topchef vender tilbage til Ryanair