Ryanair stævner afgående koncerndirektør

Ryanair har stævnet sin driftsdirektør, Peter Bellew, der i sidste måned annoncerede, at han skifter til konkurrenten easyJet.

Det vakte en vis opsigt i flybranchen, da Ryanair i løbet af juli meddelte, at selskabets driftsdirektør, Peter Bellew, havde sagt sit job op i det irske lavprisselskab. Mange regnede nemlig den erfarne luftfartsmand som selskabets kronpris – og dermed mulig aftager efter Michael O’Leary, når han sandsynligvis rykker over som chef for Ryanairs holdingselskab.

Og det vakte endnu mere opsigt, da konkurrenten easyJet en uge senere offentliggjorde, at de havde ansat Peter Bellew som driftsdirektør.

Dengang blev der ikke sat dato på, hvornår Bellew skulle starte i sit nye job, men uofficielt hed det sig, at det blive sidst på året, da han har en opsigelsesperiode på et halvt år i Ryanair.

Peter Bellew (foto: Ryanair)

En kæp i hjulet
Den plan har Ryanair nu muligvis stukket en kæp i hjulet på.

Langt de fleste ledende medarbejdere i store selskaber har konkurrenceklausuler, der forhindrer dem i at skifte direkte til konkurrerende virksomheder. Sådan en har Peter Bellew også, og derfor har Ryanair nu ifølge Reuters stævnet ham.

Stævningen er den 6. august indgivet til den irske high court, der bedst kan sammenlignes med den danske landsret. Ingen detaljer i indholdet i stævningen er dog offentligt tilgængelige på nuværende tidspunkt.

Omfattende klausuler
Men på et investormøde i sidste uge sagde Michael O’Leary, at han ikke kunne kommentere på Peter Bellews afgang ’af juridiske årsager’, men han tilføjede, at hele den øverste ledelse i Ryanair har temmelig omfattende konkurrenceklausuler i deres kontrakter.

”Jeg vil ikke forvente, at nogen ledende medarbejder i Ryanair skulle kunne skifte til et konkurrerende flyselskab i en rimelig lang periode,” sagde O’Leary på mødet og tilføjede, at Ryanair var i dialog med Bellew om hans seks måneders opsigelsesperiode.

Erfaren luftfartsmand
Peter Bellew har omkring 30 års erfaring fra luftfartsindustrien. Han kom til Ryanair tilbage i 2006, og frem til 2014 havde han forskellige ledende stillinger i det irske lavprisselskab blandt andet som chef for salg og marketing og som operationel chef.

I 2014 blev han driftsdirektør – og siden hen koncerndirektør – hos Malaysia Airlines, der var i gang med en kæmpemæssig rekonstruktion efter MH370’s mystiske forsvinding og nedskydningen af MH17 over Ukraine.

I 2017 blev han dog hentet tilbage til Ryanair som driftsdirektør. Her erstattede han Michael Hickey, der – officielt – selv sagde op efter de massive pilotproblemer, som martrede Ryanair i sommeren 2017. Bellew har derfor været manden, der har stået i spidsen for Ryanairs første forhandlinger med fagforeningerne nogensinde.

 

Relaterede links

Ryanair-koncerndirektør går til konkurrenten

Halvårsunderskud på 2,3 mia. kroner hos easyJet

Stort indtjeningsfald hos Ryanair