A380-flyet med registreringen F-HPJB efter landing i Knock i Irland. Foto: Ireland West Airport

Første Air France A380 sendt til ophug

10 år gammel Airbus A380, som indtil for nyligt fløj for Air France, er ankommet til det vestlige Irland, hvor flyet skal skilles ad i smådele og skrottes.

Air France er i gang med at udfase hele sin flåde af dobbeltdækkerflyet Airbus A380-800 inden for de kommende tre år.

Det franske flyselskab tog det første fly med registreringen F-HPJB helt ud af drift ved årsskiftet. Der var tale om det næstældste A380-fly i AF-flåden, men flyet er dog kun 10 år gammelt.

F-HPJB blev i begyndelsen af ​​december malet hvidt på Malta, før det kortvarigt vendte tilbage til Air France-flåden. Det fløj ifølge flere luftfartsmedier den sidste flyvning for Air France på ruten fra Shanghai til Paris, hvorefter det blev returnerer det til det tyske leasingselskab Dr. Peters Group i Dresden.

Fra Dresden til Knock
Efter at have stået halvanden måned i Dresden satte flyet torsdag den 20. februar kursen mod Knock i det vestlige Irland. Her skal flyet skilles ad i smådele hos flyteknikvirksomheden Eirtrade Aviation, der har specialiseret sig i demontering af en række forskellige flytyper fra både Boeing og Airbus – heriblandt A380.

Den allersidste flyvning for F-HPJB varede ifølge Flightrader24 to timer og 33 minutter med afgang fra Dresden klokken 14.39 og ankomst i Ireland West Airport i Knock klokken 16.12 lokal tid. Det er det største fly, der nogensinde er landet i den irske lufthavn, oplyser lufthavnen på Twitter.

Udfasning koster 370 millioner euro
Air France har i dag ni A380 tilbage i flåden, efter at F-HPJB er taget ud. De resterende ni fly, som er mellem seks og 11 år gamle, skal ifølge planen være udfaset inden udgangen af 2022 – 13 år efter, at flytypen havde premiere i det franske flyselskab.

Air France forventer ifølge selskabets nyligt offentliggjorte årsregnskab, at den hurtige udfasning af A380 vil koste 370 millioner euro (2,8 milliarder kroner). Udgiften skyldes en fremskyndet afskrivning af flyene, som normalt ville have fundet sted over en 20-årig driftsperiode. Det skriver FlightGlobal.

 

Relaterede artikler:

Første Air France A380 sat på jorden

Air France udfaser samtlige 10 Airbus A380

Air France vil helt af med A380’eren