ATR72-600 fra SAS (Arkivfoto: Aarhus Airport | PR)

Første SAS-udenrigsrute i 16 år

SAS åbnede søndag ruten mellem Aarhus og Stockholm, der fremover vil blive betjent 11 gange ugentligt. Det er første SAS-udenrigsrute i den jyske lufthavn siden 1999.

Søndag den 25. oktober havde SAS premiereflyvning på selskabets nye rute mellem Aarhus Lufthavn og Stockholm-Arlanda. Dermed kan rejsende fra Aarhus-området flyve direkte med SAS til Stockholm og dermed undgå omvejen via København.

Den nye rute vil blive betjent med 11 ugentlige afgange fordelt på fem morgenafgange og seks aftenafgange. Der flyves med ATR72-fly opereret af Jet Time med plads til 70 passagerer.

Første afgang var kl. 16:35 søndag eftermiddag på rutenummer SK860. Starten gik dog ikke helt som forventet, idet flyet først kunne forlade gaten kl. 16:56, mens landingshjulene slap banen kl. 17:01. Det medførte en forsinkelse på 25 minutter i ankomsten til Arlanda-lufthavnen.

Således var det ikke den bedste premiere for SAS, der vendte tilbage med den første internationale flyvning fra Aarhus Lufthavn siden 1999.

Stor efterspørgsel fra erhvervslivet
Ruten er kommet i stand efter et massivt pres fra erhvervslivet i Aarhus. Det er samtidig sket på bekostning af SAS-ruten fra Aalborg til Stockholm, som SAS har indstillet fra vintertrafikprogrammets start. Her var dog kun to ugentlige afgange.

“Den nye rute er etableret for at imødekomme en stor efterspørgsel fra erhvervslivet samt et stort samarbejde mellem forsknings- og universitetsmiljøerne i de to byer, som også driver et stort rejsebehov. Samtidig giver ruten også gode muligheder for en forlænget weekend i begge storbyer, hvilket gør ruten attraktiv for fritidsrejsende,“ skriver SAS i en pressemeddelelse.

SAS fremhæver i forbindelse med ruteåbningen, at der fremover vil være gode forbindelser til Nordsverige, Finland, Hong Kong og fra marts 2016 også Los Angeles via Stockholm-Arlanda. Det vil dog kræve en transfertid på fem timer og 20 minutter til Hong Kong, hvorfor denne forbindelse formentlig ikke er interessant. Det er til gengæld forbindelsen fra Aarhus til Los Angeles, der med en transfertid på en time og 35 minutter i Stockholm betyder, at den samlede rejsetid kan holdes på lidt mere end 14 timer.

“Samlet set støtter ruteåbningen vores første og vigtigste målsætning, som er at give østjyderne og det østjyske erhvervsliv øget ‘connectivity’ , hvilket vil sige muligheden for nemt at komme videre ud i verden, om det så er direkte via København eller nu også via Arlanda,“ siger lufthavnsdirektør Peters Høgsberg i anledning af ruteåbningen.

Med den nye rute vil SAS udbyde 65.000 flysæder om året mellem Aarhus og Stockholm. I forvejen flyver Sun-Air ni gange om ugen mellem Aarhus og Stockholm-Bromma lufthavnen med 32-sæders Dornier 32 jetfly. Denne rute har en årlig kapacitet på omkring 23.000 flysæder.