Baneoversigt for Amsterdam Schiphol Airport.

Foreslår at lukke den længste startbane i Schiphol

Amsterdam Schiphol-lufthavnens længste bane ligger langt væk fra terminalerne. Derfor kunne der spares store mængder CO2-emissioner ved at lukke den permanent.

Den hollandske storlufthavn Amsterdam Schiphol har i alt seks landingsbaner – heriblandt fem lange og én kort.

En af de lange baner er Bane 18R-36L, som også har navnet Polderbaan. Banen ligger i lufthavnens nordvestlige hjørne og er med sine 3.800 meter den længste bane i Amsterdam Schiphol.

Polderbaan er imidlertid også den bane i Schiphol, der ligger længst væk fra lufthavnens terminalbygninger, og nu foreslår en hollandsk luftfartsekspert fra det Tekniske Universitet i Delft, at man permanent lukker Polderbaan.

Dermed vil man ifølge luftfartseksperten Joris Melkert kunne spare 133.000 ton unødvendige CO2-emissioner på årsbasis. Det skriver det hollandske luftfartsmedie Luchtvaartnieuws.

En af de foretrukne baner
Polderbaan, der blev åbnet i 2003, er sammen med Bane 06/24 – Kaagbaan på 3.500 meter en af ​​de to foretrukne landingsbaner i lufthavnen. Det vil derfor have store konsekvenser for flyoperationerne i Schiphol, hvis banen lukkes permanent.

Oprindeligt blev landingsbanen konstrueret til at imødekomme en forventet vækst i antallet af flyoperationer og for at sprede den ledsagende støj bedre over området omkring lufthavnen. Hvis den lukkes permanent, kan det derfor også betyde mere støjforurening for nogle af de mennesker, der bor i nærheden af lufthavnen.

20 minutters taxitid
På grund af Polderbaans placering skal fly nogle gange taxie i 20 minutter mellem lufthavnsterminalerne og banen, hvilket ikke alene spilder tid, men også værdifuldt brændstof, lyder argumentationen fra den hollandske luftfartsekspert. Ifølge Joris Melkert medfører denne taxitid cirka 133.000 ton CO2-udledning om året.

For at reducere brændstofforbruget taxier mange fly dog allerede på én motor i lufthavnen. Endvidere gennemførte Amsterdam Schiphol sidste år en test med at lade et elektrisk køretøj, Taxibot, trække fly til og fra landingsbanen.

Lukket indtil slutningen af april
I øvrigt gennemgår Polderbaan i øjeblikket en større banerenovering og vil være lukket til og med 26. ​​april i år.

De øvrige landingsbaner i Amsterdam Schiphol er Bane 09-27 – Buitenveldertbaan på 3.453 meter, Bane 18L-36R – Aalsmeerbaan på 3.400 meter, Bane 18C-36C – Zwanenburgbaan på 3.300 meter samt den korte 04-22 – Schiphol-Oostbaan, som med sine 2.014 meter primært anvendes til privatfly.

 

Relaterede artikler:

16 fly landede på lukket bane i Schiphol

Dødt løb mellem Frankfurt og Amsterdam

Schiphol tester automatisk passagerbro