Sikkerhedskontrol i amerikansk lufthavn (Foto: Security Homeland Committee)

Forventer rejsekaos helt frem til 2024

En amerikansk rejseanalytiker forventer, at rejsekaos i luftfarten vil fortsætte frem til 2024, da der stadig kan være udfordringer med at ansætte personale.

I løbet af det sene forår og meget af sommeren har der været rejsekaos i særligt mange europæiske og amerikanske lufthavne som følge af især manglende personale.

Oplevelser med bagage, der flyder rundt omkring, lange køer samt forsinkede og aflyste flyafgange har været dominerende i europæiske lufthavne som Amsterdam Schiphol Airport og London Heathrow Airport. Og selv om der flere steder er lille bedring i situationen, kan rejsekaosset muligvis fortsætte lang tid fremover.

Således vil luftfartsindustrien formentlig ikke komme sig helt før 2024, fortæller Henry Harteveldt, der er rejseanalytiker og præsident for amerikanske Atmosphere Research Group.

Økonomisk afmatning kan hjælpe flyselskaber
Henry Harteveldt fortæller til Business Insider, at det kan tage op til 13 uger for flyselskaber og lufthavne at uddanne nye medarbejdere. Samtidig skal medarbejderne fastholdes, hvilket har vist sig at være en udfordring, da mange stopper igen nogle måneder inde i jobbet, lyder det.

2023 bliver bedre for luftfarten end 2022, forudser Henry Harteveldt, der altså først forventer en fuld genoprettelse frem mod 2024.

”Men det, jeg har hørt fra en række folk hos flyselskaberne, er, at de tror, ​​at tingene måske ikke vender tilbage til det normale før så sent som i 2024,” siger han og forklarer, at en økonomisk afmatning på ironisk vis kan komme flyselskaberne til gode.

”Hvis den amerikanske økonomi får en væsentlig svækkelse, uanset om det er en opbremsning i væksten eller endda en recession, er det meget muligt, at vi kan se efterspørgslen på flyrejser falde, og at faldet i efterspørgslen kan lette noget af presset på flyselskabernes operationer.”

Flyselskaber satser på normalitet i 2023
Det er både lufthavne og flyselskaber, der har svært ved at få nok personale, og det har resulteret i kapacitetsloft i lufthavne og tusindvis af aflyste flyafgange. American Airlines har skåret 31.000 planlagte afgange fra alene i november i år for at skabe luft i trafikprogrammet.

Hos et andet stort amerikansk flyselskab, Delta Air Lines, stiler man mod at være tilbage på 100 procent inden sommeren 2023. Dette mål kan dog flytte sig, har koncernchef Ed Bastian understreget.

Koncernchef Carsten Spohr fra tyske Lufthansa har ligeledes udtalt, at han forventer at have normal drift igen i løbet af 2023.

Travl rejseweekend forude i USA
Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes skriver, at den amerikanske luftfart kan forvente, at en del af trykket fra sommerens rejseaktivitet vil forsvinde meget snart. Og dermed potentielt set hjælpe flyselskaber og lufthavne på vej mod mere normalitet.

I den seneste uge er antallet af passagerer, der går gennem TSAs sikkerhedskontrol, faldet til under to millioner dagligt i tre omgange. Dette skete ikke fra 5. juni til 16. august. I sidste uge var der under to millioner rejsende gennem sikkerhedskontrollen i amerikanske lufthavne om tirsdagen, onsdagen og lørdagen.

USA fejrer Labor Day mandag 5. september, og i forbindelsen med helligdagen forventes dog en travl rejseweekend. De forventeligt sidste travle dage denne sommer. Rejseappen Hopper forventer, at 12,7 millioner passagerer vil afgå fra amerikanske lufthavne i Labor Day-weekenden.

Selv om der stadig er et stykke vej til normal drift, ser American Airlines tendenser til, at situationen bliver bedre i løbet af efteråret: ”Vi ser på mange måder en tilbagevenden til normale rejsemønstre,” siger kommerciel direktør Vasu Raja.

 

Relaterede artikler:

EASA bekymret over sikkerhedsrisici i lufthavne

Flyselskaber aflyser 50.000 afgange i november

Forventer en sommer med rejsekaos