Monterrey International (Foto: Eugenio De la Garza)

Gatwick-ejer øger porteføljen med 13 lufthavne

Vinci Airports har netop købt sig ind i en mexicansk lufthavnsoperatør, der driver 13 lufthavne i Mexico. Dermed er porteføljen i løbet af i år vokset til over 70 lufthavne i 13 lande.

Siden 2009 har Gatwick Airport syd for London været ejet af Global Infrastructure Partner, men i maj 2019 købte den franske lufthavnsoperatør Vinci Airports 50,01 procent af aktierne i den britiske storlufthavn.

Koncernen, der har hovedkontor i Nanterre i forretningsdistriktet La Défense i det vestlige Paris, får en stadig stigende betydning i det globale luftfartsmarked, hvilket understreges af tre nye aftaler i 2022, der har bragt porteføljen op på over 70 lufthavne i 13 lande.

Således har Vinci Airports netop købt 29,99 procent af den mexicanske operatør OMA (Groupo Aeroportuario del Centro Norte), der driver 13 lufthavne i det nordlige og centrale Mexico. 

Det er lufthavne, der i 2019 håndterede 23 millioner passagerer med Monterrey International Airport som den største sammen med Chihuahua International, Ciudad Juárez International, Culiacán International, Mazatlán International samt otte mindre regionale lufthavne.

De 13 mexicanske lufthavne er kommet styrket ud efter COVID-19 og havde i andet kvartal af 2022 flere passagerer end i samme periode i 2019, oplyser Vinci Airports.

14 nye lufthavne i Brasilien og Kap Verde
For nylig købte Vinci Airports sig ind i lufthavne i Brasilien og øgruppen Kap Verde. Sidstnævnte omfatter de fire internationale lufthavne i Praia, Sal, São Vicente og Boa vista samt tre indenrigslufthavne. 

I Brasilien er det Manaus International Airport og seks andre indenrigslufthavne, som er blevet indlemmet i porteføljen i løbet af 2022, mens ejerskabet af Stockholm Skavsta Airport i foråret blev afhændet til Arlandastad Group AB og kommunen i Nyköping.

Med de seneste transaktioner har den franske lufthavnsoperatør konsolideret sin position som verdens førende private lufthavnsoperatør, hvor den europæiske portefølje i dag består af lufthavne i Frankrig, Storbritannien, Portugal og Serbien.

Vinci Airports var i øvrigt den første lufthavnsoperatør, der i 2016 formulerede en strategi om nul-emission i hele porteføljen i 2050.

 

Relaterede artikler:

Køber Stockholm-lufthavn for 85 millioner kroner

Erfarne kræfter vinder milliardudbud om lufthavn

Gatwick Airport kommer på franske hænder