En Boeing 737-700 fra Ethiopian Airlines fløj ind i en stor græshoppesværm på vej til landing. Foto: On the Wings of Aviation

Græshoppesværm tvang fly til at vende om

En Boeing 737 fra Ethiopian Airlines fløj gennem en stor sværm af græshopper på vej til landing. Flyet måtte opgive at lande og blev omdirigeret til Addis Ababa.

Der mødte folkene på jorden i Addis Ababa Bole International Airport et yderst spektakulært syn, da et fly fra Ethiopian Airlines landede den 9. januar.

En Boeing 737-700 med registrering ET-ALN var af sted på rute ET363 fra Djibouti til Dire Dawa i det østlige Etiopien. Flyet var under indflyvning til bane 15 i Dire Dawa, da det strøg gennem en stor sværm af græshopper. Mange insekter blev suget ind i motorerne, mens græshopperne også splattede ud på forruden og næsen af flyet, som det ses på det opsigtsvækkende billede. Det skriver The Aviation Herald.

Piloterne foretog en go-around for at lave et nyt landingsforsøg, men de måtte udføre endnu en go-around. Det blev i stedet besluttet at flyve til Addis Ababa, hvor Ethiopian Airlines har deres base. Her landede flyet sikkert omkring 90 minutter efter afgang fra Djibouti. Boeing-flyet blev på jorden i cirka 11,5 timer for at blive rengjort og tjekket efter for skader. Det 14 år gamle fly havde imidlertid ikke taget skade.

Mindede om regnvejr
Seks dage efter hændelsen kom The Aviation Herald i besiddelse af et skærmbillede, der angiveligt viste kaptajnens rapport over hændelsen. Her står, at flyet var på vej til landing i Dire Dawa, da det fløj ind i en sværm af græshopper, og at det til forveksling mindede om regnvejr.

Vinduesviskerne på forruden var ikke i stand til at rengøre ruden tilstrækkeligt, hvorfor besætningen foretog en go-around. Flyet steg til 8.500 fod (2.590 meter, red.), mens piloterne åbnede sidevinduet i cockpittet for at rense ruden med hånden. Det samme skete efter andet landingsforsøg, men i stedet for at prøve en tredje gang i Dire Dawa fløj flyet altså til Addis Ababa.

Etiopien hærges af talrige græshoppesværme
Det var faktisk ikke så underligt, at flyet fra Ethiopian Airlines fløj ind i en græshoppesværm i Etiopien. FNs Food and Agriculture Organization (FAO) rapporterede den 6. januar, at store græshoppesværme hærger på Afrikas Horn, hvor de ødelægger græsarealer og afgrøder i Etiopien, Somalia og Kenya.

”Talrige sværme har formeret sig i det østlige Etiopien og tilstødende områder i det nordlige Somalia. Et antal store umodne sværme bevægede sig syd mod Ogaden i det østlige Etiopien og tilstødende områder i det centrale Somalia og nåede det sydlige Somalia og det sydøstlige Etiopien – og den 28. december også det nordøstlige Kenya,” skrev FAO.

Normalt er det såkaldte birdstrikes, der volder store passagerfly problemer i luften. Nu er det imidlertid bevist, at også græshopper kan skabe udfordringer. Og i 2014 opstod en lignende hændelse med en insektsværm. En MD82 fra det amerikanske flyselskab Allegiant Air måtte lave en sikkerhedslanding i Las Vegas, da flyet havde ramt en stor bisværm kort efter start.

 

Relaterede artikler:

Bisværm tvang MD82-fly til sikkerhedslanding

Voldsom birdstrike ramte ATR 72

A380 beskadiget af kraftig haglstorm