Terminal 2A i London Heathrow Airport. (Foto: London Heathrow Airport)

Heathrow på vej tilbage mod tidligere tiders styrke

Med 61,6 millioner passagerer i 2022 er London Heathrow for alvor på vej mod at genetablere trafikken fra 2019. Lufthavnen oplever især større fremgang på det transatlantiske marked.

London Heathrow Airport er én af de europæiske storlufthavne, der blev lagt fuldstændig ned under coronapandemien. Men den britiske hovedstadslufthavn har atter sat kursen mod toppen.

Passagertallet for 2022 endte på 61,6 millioner, hvilket var en forbedring på vilde 215 procent i forhold til 2021, hvor 19,4 millioner passagerer benyttede lufthavnen. Dermed har Heathrow-lufthavnen taget et stort skridt mod niveauet for 2019, hvor 80,9 millioner rejsende fløj til og fra lufthavnen.

Flere europæiske storlufthavne mangler fortsat at oplyse om 2022-passagertallet, men London Heathrow vil ganske givet ende som den største lufthavn i det vestlige Europa sidste år.

Rute til New York-JFK er igen størst
London Heathrow sluttede 2022 stærkt af med over 5,9 millioner passagerer i december, hvilket var en stigning på 90 procent i forhold til samme måned året før. Det store antal passagerer i december skete på baggrund af en stærk efterspørgsel på det transatlantiske marked. New York-JFK indtog igen førstepladsen som den travleste rute fra Heathrow.

Julehøjtiden blev den travleste siden 2019, oplyser London Heathrow. ’Fremadrettet planlægning og tæt samarbejde med lufthavnspartnerne sikrede, at vi leverede en gnidningsløs og effektiv service til rejsende gennem hele højtiden,’ skriver lufthavnen.

92 procent af passagererne kom gennem sikkerhedskontrollen på under 10 minutter i juletiden, mens passagerer med nedsat mobilitet fik god service. Ankommende passagerer har meldt om en venlig og effektiv rejse gennem immigration på trods af strejker. Med andre ord har lufthavnen fået genetableret et fornuftigt flow efter decideret lufthavnskaos i foråret og sommeren 2022.

Corona lurer fortsat i baggrunden
London Heathrow har da også fuldt fokus på at få genoprettet servicen efter en hård corona-tid med store udfordringer. Lufthavnen er imidlertid bekymret for, at nye corona-restriktioner for rejsende i Storbritannien og andre steder – som følge af corona-niveauet i Kina – kan få nye konsekvenser.

Der bruges dog meget energi på at fortsætte tendensen fra 2022, der altså faldt ud som et ganske godt år for Storbritanniens største lufthavn.

”2022 endte på et højt niveau med vores travleste jul i tre år og en smidig og effektiv service til passagererne. Dette takket være vores kollegaers hårde arbejde og tætte planlægning med flyselskaber, deres ground handling-ansatte og grænsekontrollen,” siger John Holland-Kaye, administrerende direktør i London Heathrow Airport.

 

Relaterede artikler:

Heathrow bekymret for de kommende måneder

IATA-boss om Heathrow-ledelse: ”En flok idioter”

Emirates i hård kritik af Heathrows kapacitetskrav