Et VA-X4 fra Vertical Aerospace. Foto: Vertical Aerospace

Heathrow vil gøre klar til lufttaxaer

I midten af dette årti skal rejsende kunne benytte sig af en lufttaxa, når de skal fra Heathrow og ind til centrum af London. Det er visionen i en ny aftale, der netop er blevet indgået.

En nyligt indgået aftale mellem den engelske lufthavn London Heathrow og virksomheden Vertical Aerospace skal bane vejen for, at der kan drives passagertransport med nul-emissions lufttaxaer fra Heathrow i midten af dette årti. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.  

Vertical Aerospace er en af de virksomheder, der har satset på at udvikle teknologi til nul-emissions flyvninger. Et resultat af disse anstrengelser er blandt andet virksomhedens lufttaxa VA-X4, der letter og lander vertikalt. 

Det er netop VA-X4, som i fremtiden kan få lov til at transportere nyankomne turister fra Heathrow og ind til hotellerne i hjertet af den engelske hovedstad. Begge parter forpligter sig med aftalen til at få infrastrukturen på plads og bygge en forståelse for eventuelle nødvendige lovændringer. 

Turen tager 12 minutter
De nye lufttaxaer har en tophastighed på 321 kilometer i timen. De er angiveligt næsten lydløse og kan transportere fire passagerer på hver tur. Det anslås, at det vil tage VA-X4’eren omkring 12 minutter at flyve mellem Heathrow og det centrale London.  

Prisen for en tur i lufttaxa forventes at være det samme, som når rejsende i dag prajer en hyrevogn. Turen vil dog være grøn, da VA-X4 er elektrisk. Heathrow og Vertical Aerospace forventer derfor, at alle turene vil være nul-emissions flyvninger. 

Vertical Aerospace arbejder også sammen med Virgin Atlantic. Flyselskabet ønsker at anlægge et netværk at lufttaxaer, der skal betjene passagerer på tværs af England. Virgin Atlantic har reserveret muligheden for at bestille 150 VA-X4’ere til det formål.  

Forurener lokalområdet
Den intense trafik til og fra London Heathrow kan mærkes. De mange biler og taxaer, der dagligt tager turen til og fra lufthavnen, skaber stor trængsel på vejene omkring området. Derudover er det heller ikke ligefrem et grønt aftryk, som bilosen efterlader sig.  

Derfor glæder Chris Annetts, som er chefstrateg i Heathrow, sig over udsigten til, at de rejsende om nogle år kan blive fragtet til og fra lufthavnen på en mere miljørigtig og støjsvag måde, end det er tilfældet i dag.  

“Denne her nye teknologi har potentiale til at mindske både trængsel og forurening på lokale veje, samtidig med at passagererne får en førsteklasses oplevelse med topmoderne teknologi. Vi ser frem til at udforske mulighederne for nul-emissionsflyvning sammen,” siger han om samarbejdet. 

 

Relaterede artikler:

Vil teste elektriske lufttaxier i Paris-lufthavn til sommer

Vil etablere 65 mini-lufthavne over hele verden

Flertal i Øresundsregionen siger nej til lufttaxier