Den eldrevne lufttaxi VoloCity. (Foto: Groupe ADP)

Vil teste elektriske lufttaxier i Paris-lufthavn til sommer

Den elektriske lufttaxi VoloCity fra Volocopter skal til juni testes i fuldskalaforsøg i Paris. Med i projektet er blandt andre lufthavnsoperatøren Groupe ADP, Airbus og Air France.

Den lille lufthavn Pontoise-Cormeilles ved Paris får en noget usædvanlig trafik til sommer, når lufthavnen danner rammen om en række testflyvninger med lufttaxier i fuldskala.

Det er en den elektriske lufttaxi VoloCity fra firmaet Volocopter, der skal testes i det storstilede forsøg, som gennemføres i samarbejde med blandt andre lufthavnsoperatøren Groupe ADP, som driver flere lufthavne omkring Paris – heriblandt Charles de Gaulle, Orly og den lille Pontoise-Cormeilles cirka 35 kilometer nordvest for Paris.

Forsøgene planlægges gennemført i juni og skal undersøge en række forhold omkring start og landing, parkering, elektrisk genopladning og vedligeholdelse af de flyvende taxier i et ægte lufthavnsmiljø. Målet med forsøgene er at fremskynde indførelsen af flyvende taxier og droner i den franske hovedstad.

Tidligere flyvninger i Helsinki og Dubai
Volocopter har ni års erfaring med at udvikle lufttaxier og har tidligere gennemført vellykkede flyvninger med sine flyvende taxier i Singapore, Helsinki og Dubai. VoloCity er 100 procent elektrisk drevet og er i stand til at lette, lande og flyve som en helikopter.

Flyproducenten Airbus og flyselskabet Air France deltager også i projektet, ligesom de civile franske luftfartsmyndigheder, den franske jernbaneoperatør RATP Group og en række andre aktører. I alt er der over 30 partnere i projektet, som også får støtte fra EU’s Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) og flyvekontroltjenesten Eurocontrol.

“I dag sigter vi mod at udforske og muliggøre udviklingen af ​​alle potentielle fremtider inden for en kulstoffri og innovativ luftfart,” siger Edward Arkwright, viceadministrerende direktør i Groupe ADP.

Uber, Hyundai og Boeing på vej med lufttaxier
Udviklingen af flyvende, elektriske taxier har stået på i flere år, og stadig flere aktører melder sig på banen i kapløbet om den fremtidige transportform. For et år siden præsenterede kørselstjenesten Uber og den sydkoreanske bilproducent Hyundai et nyt samarbejde om at en flyvende taxi til fire personer.

Flyproducenten Boeing har også udviklet en lufttaxi i samarbejde med datterselskabet Aurora Flight Sciences. Den flyvende taxi med navnet Boeing Aurora PAV gennemførte i 2019 en vellykket jomfruflyvning i USA.

 

Relaterede artikler:

Elektriske indenrigsfly i Finland inden 10 år

Første elektriske flyvning i Norge

Verdens første flyvning med kommercielt elfly