Her er verdens mest sikre luftfartsselskaber

Air Transport Rating Agency (ATRA) med hovedkontor i Geneve har netop kåret verdens 10 mest sikre luftfartsselskaber. Blandt de europæiske luftfartsselskaber er det Air France-KLM, British Airways og Lufthansa, der indtager top 10.

Hvilket luftfartsselskab er det sikreste og mest trygge, hvis man skal flyve?

Svaret på dette spørgsmål findes i en helt ny analyse foretaget afAir Transport Rating Agency (ATRA) med hovedkontor i Geneve.

Organisationen har kåret verdens 10 mest sikre luftfartsselskaber i en analyse kaldet Holistic Safety Rating 2011.Hvis man vil sove trygt og ikke forstyrres undervejs af ubehagelige overraskelser eller ligefrem risikere et flystyrt, så vil det tilsyneladende være en god ide at vælge blandt et af de nedenstående 10 selskaber:

Top 10 Verdens mest sikre luftfartsselskaber (alfabetisk)
Air France-KLM
AMR Corporation (American Airlines, American Eagles)
British Airways
Continental Airlines
Delta Airlines
Japan Airlines
Lufthansa
Southwest Airlines
United Airlines
US Airways

Det schweiziske Air Transport Rating Agency (ATRA) understreger, at listen ikke er en rangordning, men alene en liste med de 10 sikreste luftfartsselskaber.

Det er de europæiske og amerikanske luftfartsselskaber, der dominerer listen, hvor Air France-KLM, British Airwaysog Lufthansa ifølge Air Transport Rating Agency er de sikreste luftfartsselskaber i Europe.

I USA er de sikreste luftfartsselskaber American Airlines, Continental Airlines, Delta Airlines, Southwest Airlines, United Airlines og US Airways.

Med på listen er også Japan Airlines.

Rapporten blev skabt på baggrund af EUs sorte liste over flyselskaber som har driftsforbud i Europa. Ifølge ATRA udskiller denne liste kun de dårlige selskaber, hvorimod den ikke gør noget for at finde ud af hvilke selskaber, der gør det godt.

Ifølge ATRA kan sikkerhed i luften ikke alene forudsiges ud fra ulykkesstatistikker, men kræver derimod en bredere tilgang til begrebet sikkerhed, der også omfatter menneskelige og organisatoriske faktorer.

ATRA har derfor udviklet en model, der analyserer data fra verdens 100 vigtigste luftfartsselskaber ud fra i alt 15 bedømmelseskriterier, der blandt andet omfatter antallet af ulykker inden for de sidste 10 år, kvaliteten af uddannelsesfaciliteter og antallet af flysimulatorer.

Blandt de 15 bedømmelseskriterier er også selskabernes samlede antal af passagere, antallet af ansatte, antal af kabinepersonale, antallet af fly, flyenes gennemsnitsalder, flåflådens sammensætning og ensartethed, antallet af enheder i flyflåden, der er udgået af produktion, og det totale antal tilbagelagte kilometer.

Alle disse kriterier indgår derefter i analysen, der til gengæld ikke indregner huller i sikkerheden i lufthavnene, da check-in og bagagekontrol hører under lufthavnenes ansvarsområde og ikke luftfartsselskabernes.