En Airbus A350-900 fra Hong Kong Airlines. Foto: 湯小沅, CC 2.0

Hong Kong-flyselskab tæt på kollaps

Hvis ikke Hong Kong Airlines får styr på sin økonomisk trængte situation i løbet af kommende weekend, risikerer flyselskabet at miste sin driftslicens.

Hong Kong Airlines befinder sig under meget kritiske finansielle omstændigheder.

Flyselskabet mødtes den 27. november med Hong Kongs Transport and Housing Board (THB), og her udtrykte myndighederne ”alvorlig utilfredshed og dyb bekymring” over, at Hong Kong Airlines ikke har formået at forbedre sin økonomiske situation.

Mandag besluttede THB, at Hong Kong Airlines skal skaffe penge og opretholde visse niveauer i kontantbeholdningen – ellers risikerer flyselskabet at miste sin licens. Lørdag den 7. december træffer Hong Kongs luftfartsmyndigheder en beslutning om, hvorvidt selskabets driftslicens vil blive suspenderet eller helt inddraget. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Regeringen i Hong Kong holder således skarpt øje med Hong Kong Airlines, der er ejet af det kinesiske konglomerat HNA Group, som gennem en rum tid angiveligt ikke har ydet finansiel støtte til selskabet. Flyselskabet har over for Reuters ikke ønsket at kommentere på den finansielle udfordring.

Langstrakt økonomisk kamp
I april redegjorde Hong Kong Airlines over for selskabets aktionærer, at det havde brug for en ekstra finansiering på mindst to milliarder hongkongske dollar, eller hvad der svarer til 1,74 milliarder kroner. Ellers ville driftslicensen blive inddraget. Aktionærerne blev fortalt, at flyselskabet havde mistet tre milliarder hongkongske dollar i 2018, og at en økonomisk indsprøjtning var altafgørende.

Hong Kong Airlines har kæmpet med økonomien mindst et halvt år før, at de voldelige demonstrationer mod regeringen begyndte i sommer. Situationen i gaderne har holdt turisterne på afstand, hvilket formentlig ikke har gjort tingene nemmere for flyselskabet.

Fredag i sidste uge fortalte Hong Kong Airlines, at det ville suspendere flyvninger til Vancouver, Ho Chi Minh City og Tianjin.

Underholdningssystem lukket ned
Medarbejdere i Hong Kong Airlines har ikke fået udbetalt deres løn for november til tiden, skriver South China Morning Post. Samme medie skriver, at flyselskabet også har suspenderet alle langdistanceflyvninger – herunder ruterne til Australien, New Zealand og USA.

Det er desuden blevet rapporteret, at Hong Kong Airlines har lukket ned for sit underholdningssystem fra den 1. december. Selskabet har angiveligt ikke penge til at betale leverandøren og har undskyldt over for passagererne. Men indtil videre flyver Hong Kong Airlines videre, lyder det.

”Hong Kong Airlines kommunikerer aktivt med vores aktionærer og andre interessenter for at imødekomme de nye krav fra luftfartslicensmyndigheden som anmodet om. Vores drift kører stadig normalt, og vi er fortsat forpligtet til at flyve vores passagerer sikkert til deres destinationer,” udtaler en talskvinde.

Analytiker: Kollaps nært forestående
Ifølge en transportanalytiker hos mæglerfirmaet Bocom International er det dog yderst usandsynligt, at Hong Kong Airlines formår redde livet i løbet af ugen.

”Det er ingen hemmelighed, at Hong Kong Airlines har kæmpet med stigende omkostninger og har manglet finansiering i de sidste par år. Vi kan antage, at Hong Kong Airlines allerede har forfulgt alle mulige løsninger længe før nu,” siger analytikeren Luya You.

Hong Kong Airlines blev grundlagt i 2006 og beskæftiger i dag cirka 3.500 ansatte. Selskabet råder over i alt 44 fly – herunder fem fragtfly og blandt andet seks Airbus A350-900. Hong Kong Airlines er Hong Kongs tredjestørste flyselskab og er kun overgået af Cathay Dragon og Cathay Pacific.

 

Relaterede artikler:

Hong Kong Airlines lukker eneste europæiske rute

SAS i samarbejde med Hong Kong Airlines

Masseaflysninger i Hong Kong-lufthavn