Afgangstavle i Københavns Lufthavn. (Foto: DarwelShots | shutterstock)

IATA: 40 procent flere rejsende i Europa i sommeren

Mængden af bookinger peger i retning af, at den europæiske rejsesommer bliver endnu mere travl end i 2022. Ifølge IATA er der nogle aspekter i trafikafviklingen, som er vigtige at holde sig for øje.

Sommeren venter forude, og det ser ud til at blive en travl en af slagsen i Europa. Det er meldingen fra IATA på baggrund af en analyse af foreløbigt booking-data fra maj til og med september, som flyselskabernes internationale brancheorganisation har foretaget.

Organisationen fortæller, at antallet af bookingerne for perioden overordnet set er 35 procent højere, end tilfældet var i 2022. Et isoleret blik på Europa afslører, at stigningen her ser ud til at blive endnu højere i forhold til sidste år.

Ifølge IATA venter man en vækst på 40 procent i Europa kun overgået af Asien- og Stillehavsområdet med 135 procent og Mellemøsten med 43 procent. Afrika ventes at være 36,4 procent over niveauet fra sidste år, mens tallene peger på en vækst på henholdsvis 21,4 procent og 14,1 procent i Latin- og Nordamerika.

Bør udarbejde beredskabsplaner
Nick Careen, der er direktør for drift og sikkerhed i IATA, påpeger, at man i Europa bør holde øje med udviklingen i strejker blandt eksempelvis flyveledere og lufthavnsmedarbejdere, da det har været en løbende udfordring i starten af året.

”Regeringerne bør have beredskabsplaner på plads, så vigtige funktioner såsom flyveledelse kan opretholdes på i hvert fald et minimums-niveau og ikke forstyrrer de rejsendes velfortjente ferier, eller sætter de ansatte i rejsebranchens levebrød over styr.”

IATA mener desuden, at tilstrækkeligt med personale og samarbejde på tværs af faggrupper vil spille en nøglerolle i højsæsonen, da det er meget vigtigt, at kapaciteten afvikles som planlagt således, at man ikke ender med mange aflyste og forsinkede flyvninger som i 2022.

Skal leve op til forventningerne
I tillæg til analysen af bookinger har brancheorganisationen foretaget en undersøgelse blandt 4.700 rejsende fra 11 forskellige lande. De er blevet stillet en række spørgsmål, der har kredset om deres forventninger til den kommende sommer.

79 procent af de adspurgte svarer, at de planlægger en rejse mellem juni og august, mens 85 procent erklærer, at det ikke vil være en overraskelse for dem, hvis der sker forstyrrelser af flytrafikken. 80 procent svarer dog, at de regner med en god oplevelse, hvor der er blevet taget hånd om de udfordringer, der opstod i kølvandet på COVID-19-pandemien, og det forpligter, mener Nick Careen.

”Der er store forventninger til dette års højsæson på den nordlige halvkugle. For mange passagerer vil i år være første gang, at de er ude at rejse efter pandemien. En vis mængde forstyrrelser er forventelige, men der er dog en klar forventning om, at de udfordringer, som ramte en række store lufthavne i 2022, er blevet løst.”

”For at imødekommende den store efterspørgsel har flyselskaberne planlagt deres trafikprogrammer baseret på den kapacitet, som lufthavne, sikkerhedsfolk, ground handling-selskaber og lufttrafiktjenesterne har vurderet, vil være muligt, så i løbet af de næste måneder er det op til hele branchen at indfri den forudsigelse.”


Relaterede artikler:

Norwegian: Udsigt til stærkeste sommer nogensinde

Flybilletpriser stiger ikke mere end inflationen

IATA: Flyselskaber får overskud i 2023