Københavns Lufthavn - finger C. (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

IATA: Flyselskaber stiller ikke krav om vaccinationer

IATA oplyser, at flyselskaber ikke vil stille krav om vaccination af passagerer. Hvis de enkelte regeringer ønsker det, vil IATA Travel Pass dog kunne indeholde vaccinedata.

Flyselskaber verden over forlanger i dag, at passagererne kan fremvise en negativ COVID-19-test, før de sætter sig ind i en flykabine. Dette har snart været et krav i et år.

I takt med at de forskellige lande får befolkningerne vaccineret mod coronavirussen, kan der også komme krav om vaccination ved flyrejser. Et sådant krav vil dog ikke komme fra flyselskaberne, oplyser flyselskabernes internationale sammenslutning, IATA.

”IATA beder ikke om, at vaccination bliver et krav. Det er regeringer, ikke flyselskaber, der bestemmer, hvilke krav der skal være til rejsende for at komme ind i deres land. Der er betydelige grupper, der ikke kan eller ikke vil vaccineres. Vi forbereder os praktisk på, at regeringer vil bruge en kombination af test og vaccination til at genåbne grænser,” sagde Alexandre de Juniac, generaldirektør i IATA, ved en pressebriefing i sidste uge.

IATA-coronapas testes verden over
I løbet af den seneste tid er flere flyselskaber begyndt at teste det digitale coronapas IATA Travel Pass, der er udformet som en app. Heri gives der informationer om test- og vaccinekrav i forbindelse med flyrejser, ligesom der er mulighed for at gemme dokumentation af den rejsendes COVID-19-tests og -vacciner.

IATA mener, at coronapasset er et vigtigt skridt i at gøre det muligt at rejse under pandemien. Indtil videre har blandt andet airBaltic, IAG, Qatar Airways, Emirates og Singapore Airlines været i gang i kortere eller længere tid med at teste IATA Travel Pass.

I første omgang er coronapasset dog i realiteten kun et testpas – og ikke et vaccinationspas – da flyselskaberne altså ikke vil stille krav om vaccination af passagerer. IATA oplyser dog, at hvis regeringerne rundt om i verden ønsker det, kan coronapasset blive med krav til både test og vaccination.

Mens IATA ikke ønsker at indføre krav om vaccination, er der andre overvejelser hos Qantas. Det australske flyselskab har tidligere meldt ud, at det ser vaccinekrav som løsningen på at få gang i flytrafikken igen. Qantas har oplyst, at det på sigt kan blive en realitet på selskabets internationale flyvninger.

 

Relaterede artikler:

IATA Travel Pass testes på rute til Oslo

IATA i kritik af den danske regering

Qantas står alene med vaccinekrav