Qantas står alene med vaccinekrav

Det australske flyselskab Qantas er indtil videre alene med kravet om, at flypassagerer skal have vaccination mod COVID-19 for at kunne komme om bord på internationale afgange.

Vacciner mod COVID-19 er så småt på vej og vil på sigt kunne få gang i efterspørgslen på flyrejser igen. Indtil videre har luftfarten været præget af test- og karantænekrav, der er med til at holde folks lyst og mulighed for at rejse nede.

Selv om der forventeligt går en del tid, før alle mennesker, der ønsker det, kan få adgang til en vaccine, ser Qantas alligevel vaccinekrav som løsningen. Det australske flyselskab oplyste i forrige uge, at en COVID-19-vaccination formentlig ville kræves på sigt for alle passagerer på selskabets internationale flyvninger, der stadig holdes nede på et absolut minimum som følge af streng australsk grænsekontrol.

En lang række flyselskaber og lufthavne verden over tilslutter sig imidlertid ikke Qantas-kravet om vaccination, da man frygter, at der kan gå lang tid, før vaccinerne rulles helt ud. Og dermed fortsat vil hæmme luftfarten kraftigt – særligt i Europa, hvor der er relativt små markeder for indenrigs.

”Ligesom karantænekrav effektivt stoppede branchen, kunne et universelt krav til vacciner gøre det samme,” siger Luis Felipe de Oliveira, direktør i Airports Council International (ACI), til nyhedsbureauet Reuters.

Kombination af tests og vaccination
ACI repræsenterer lufthavne over hele verden, og organisationen frygter således, at en generel regel om vaccination før flyvninger ville være så ødelæggende som karantænekrav. I stedet skal der fokuseres på en kombination, lyder det.

”Mens vi glæder os over den hurtige udvikling og implementering af vacciner, vil der gå en lang periode, inden de er bredt tilgængelige. Industrien kan ikke vente, indtil vaccination bliver tilgængelig over hele verden. I overgangsperioden vil tests og vacciner sammen spille en nøglerolle i industriens genopretning.”

De australske myndigheder har oplyst, at personer, der ankommer fra udlandet, skal vaccineres eller isoleres på et af få tilgængelige hoteller. Koncernchef i Qantas, Alan Joyce, fortalte i sidste uge, at flyselskabets politik kunne sprede sig til andre lande, da der allerede kræves vaccination mod gul feber på visse destinationer.

Generaldirektør Alexandre de Juniac fra den internationale sammenslutning for flyselskaber, IATA, mener heller ikke, at en løsning udelukkende med vaccinekrav gavner den globale luftfart. Systematisk testning er mere afgørende for at få genåbnet grænser, slår han fast over for Reuters.

 

Relaterede artikler:

SAS ønsker fælles regler om rejsepas og vaccination

IATA-rejsepas er nøglen til genåbning af grænserne

IATA får konkurrence til nyt sundhedspas