Passager med mundbind i lufthavn. (Foto: Irina Velichkina - istockphoto.com | 1203177101)

ICAO: Kun evidensbaserede COVID-19-restriktioner

Såfremt lande ønsker at indføre nye restriktioner, bør de udspringe af evidens, udtaler ICAO. Organisationens opfordring er, at der findes en balance mellem risikoen og vigtigheden af flytrafik.

I begyndelsen af året blussede diskussionen om COVID-19-restriktioner op igen, da Kina lempede de gældende regler i landet, hvilket førte til en frygt for, at kinesiske rejsende ville være skyld i øget smitte eller bringe nye varianter med sig til eksempelvis Europa.

Det fik såvel EUs krisehåndteringsorgan IPCR samt flere brancheorganisationer til at offentliggøre deres holdning til området, og nu toner ICAO, der er FNs organisation for civil luftfart, også rent flag med nye anbefalinger til, hvorledes landene bør håndtere pandemien.

Det er sket i form af en ny bulletin, der er offentliggjort som en del af ICAS såkaldte CAPSCA-program (Collaborative Arrangement for the Prevention and Management of Public Health Events in Civil Aviation, red.).

CAPSCA er et frivilligt samarbejde mellem luftfartsaktører, hvor både internationale, nationale, regionale og lokale organisationer i fællesskab arbejder for at være forberedt og kunne skride til handling, hvis der indtræffer en sundhedskrise, som påvirker luftfarten. Det sker i henhold til de anbefalinger, som ICAO – med støtte fra verdenssundhedsorganisationen WHO – kommer med.

Bør have rødder i evidens
Opfordringen fra ICAO er, at landene i organisationens optik bør holde sig fra at indføre restriktioner af andre årsager end i de tilfælde, hvor der foreligger en dokumenteret risiko for smittestigning eller introduktion af nye varianter. Det fortæller generalsekretær Juan Carlos Salazar fra ICAO.

”I denne nye meldinger slår vi fast, at i takt med flere lande lemper deres COVID-19-restriktioner for flyrejsende, er det vigtigt for både at opretholde den øgede flytrafik og den nemmere afvikling, at restriktioner relateret til pandemien kun indføres og opretholdes på baggrund af evidens.”

Generalsekretæren påpeger derudover, at ICAO anbefaler en evidensbaseret tilgang til området, da FN-organisationen mener, at en sådan ”bidrager til mere rejseaktivitet, turisme og samhandel samt økonomierne”.

Opfordrer til at finde en balance
I CAPSCA-meldingen nævnes en række overvejelser, som ICAO mener, at de enkelte lande bør gøre sig, inden man eventuelt indfører nye rejserestriktioner. Det forklarer Salvatore Sciacchitano, der er formand for ICAO-rådet, som er det styrende organ i organisationen.

”Det er nødvendigt, at man regelmæssigt foretager grundige trusselsvurderinger, der baserer sig på evidens og sammenlignelige forhold,” fremhæver formanden.

”Udover at tage bestik af offentligt tilgængelige ressourcer om sundheden i både afgangs- og ankomstlandet, bør man sikre, at der er god kommunikation mellem de enkelte interessenter samt søge at finde en balance mellem risikoen for folkesundheden og vigtigheden af at opretholde flytrafikken.”


Relaterede artikler:

Brancheorganisationer: Kina-restriktioner er knæfald (Opd.)

IATA advarer mod restriktioner for Kina-ankomster (OPD.)

Hundredvis af Kina-rejsende til København hver uge