Boeing 737 MAX fra China Southern Airlines. (Foto: aapsky | shutterstock)

IATA advarer mod restriktioner for Kina-ankomster (OPD.)

EU-landene anbefaler, at der skal indføres krav til rejsende fra Kina grundet frygten for øget COVID-19-smitte og nye varianter, men IATA advarer mod ”ineffektive foranstaltninger”.

Regeringerne i en del lande verden over nærer i øjeblikket en frygt for, at Kinas lempelse af rejserestriktionerne kan føre til, at turister fra landet vil føre enten yderligere smitte eller nye varianter med til andre verdensdele.

Det forlyder nemlig, at de færre gældende restriktionerne har betydet, at op mod 250 millioner indbyggere i Kina kan være blevet smittet i løbet af de første 20 dage af december, og bekymringen går på, at en del af disse nu har mulighed for at rejse til andre destinationer.

Den udvikling har blandt andet betydet, at Belgien i en periode vil teste spildevandet fra de ankommende fly, Japan og Italien vil foretage en COVID-19-test, når kinesiske rejsende ankommer til landene, og i USA vil det atter blive krævet at passagerer fra Kina er blevet testet inden flyvningen.

Kritiseres af IATA
Onsdag samles repræsentanter for sundhedsmyndighederne i EU-landene til et møde, hvor en fælles europæiske linje er på dagsordenen. Det sker blandt andet på baggrund af et ønske fra Sverige, der i øjeblikket har EU-formandskabet.

At landene danner fælles front i håndteringen, har også været ambitionen hos regeringen i Belgien, ligesom direktør Henrik Ullum fra Statens Serum Institut har fremhævet, at han mener, eventuelle tiltag herhjemme bør indføres som en del af en samlet strategi blandt EU-landene.

Flyselskabernes internationale brancheorganisation IATA kritiserer dog nu, at landene enten har iværksat eller overvejer at indføre nye restriktioner, da man fra organisationens side ikke mener, at det er et virksomt værktøj. Det fortæller generaldirektør Willie Walsh.

”Flere lande indfører testkrav mod COVID-19 og andre restriktioner for rejsende fra Kina til trods for, at virussen allerede spreder sig inden for landenes grænser. Det er enormt skuffende at opleve denne automatreaktion, hvor man genindfører foranstaltninger, der i løbet af de seneste tre år har vist sig at være ineffektive.”

Kina bør droppe testkrav
Generaldirektøren uddyber sin kritik i en skrivelse, hvor han påpeger, at rejserestriktioner i hans optik ikke er et effektivt værn mod COVID-19-smitten, ligesom han opfordrer verdens regeringer til at lytte til fakta fra forskere og sundhedsorganisationer.

”Forskning, der blev foretaget omkring fremkomsten af omikronvarianten, konkluderede, at det ikke gør en forskel i smittespredningen at sætte forhindringer i vejen for passagererne. De forsinker højest smitten med et par dage.”

”Regeringer bør lytte til rådene fra de eksperter – deriblandt WHO – der fraråder rejserestriktioner. Vi har værktøjerne til at håndtere COVID-19 uden, at ty til ineffektive foranstaltninger, der påvirker den globale sammenhængskraft, skader økonomierne og koster arbejdspladser. Regeringer bør træffe deres beslutninger på baggrund af videnskabeligt fakta og ikke videnskabspolitik.”

Willie Walsh har derudover også en opfordring til den kinesiske regering.

”Kina har allerede lempet rejserestriktionerne, men jeg opfordrer landets regering til at droppe kravet om, at rejsende til landet skal have foretaget en COVID-19-test inden afgang.”

Opdatering: Onsdag den 4. januar, klokken 22.00
Onsdagens møde fandt sted i regi af EUs krisehåndteringsorgan, der kaldes IPCR og hvor alle de 27 medlemslande er repræsenteret. Repræsentanter fra landene kom frem til, at man anbefaler, rejsende fra Kina får foretaget en test inden afgang og skal kunne fremvise et negativt resultat.

Derudover anbefales det, at passagerer fra Kina bærer mundbind undervejs på deres rejse, at der foretages stikprøvekontrol af de rejsende samt at medlemslandene tester spildevandet i lufthavne, hvor der lander fly fra Kina. Det skriver Ritzau.

Det oplyses desuden, at indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bedt Statens Serum Institut om en vurdering af, hvorvidt tiltagene er relevante at indføre i Danmark.


Relaterede artikler:

Vil teste spildevand fra ankommende Kina-fly

Mange flyselskaber genoptager Kina-ruter

Hundredvis af Kina-rejsende til København hver uge