Iceland Express må opgive New York i dele af vinterfartplanen

Det islandske lavprisflyselskab Iceland Express har aflyst alle flyafgange til New York fra 9. januar og resten af vintertrafikprogrammet. Ruten fra Keflavik starter først op igen den 28. marts næste år. Samtidig er der konkurrence på vej fra det nye lavprisflyselskab WOW Air.

I vintermånederne har passagertrafikken mellem Europa og Nordamerika sædvanligvis trange kår. Mange luftfartsselskaber frygter især perioden fra januar til marts, hvor der traditionelt er meget lav efterspørgsel.

Det har det islandske lavprisflyselskab Iceland Express åbenbart også taget konsekvensen af. Selskabet har såledesmed kort varselvalgt at annullere samtlige tre ugentlige flyafgange fra Reykjavik til New York-Newark fra begyndelsen af januar måned.

Sidste afgang flyves til New York den 9. januar og ruten genoptages først den 28. marts 2012.

“Hos Iceland Express bestræber vi os konstant på at minimere omkostningerne. Derfor har vi besluttet at sætte New York-flyvningerne på pause ien periode, fordi det har vist sig, at denne lavsæsonperiode ikke er omkostningseffektiv, som følge af for få bookninger. Iceland Express vil i stedet koncentrere sig omde europæiske flyvinger i perioden,“ siger Heimir Már Pétursson, der er Public Relations Manager hos Iceland Express.

Iceland Express har haft ry for at være prispresser i markedet. Flybilletter fra København til New York via Reykjavik har været udbudt til priser fra 1.490 kroner per enkeltrejse.

Det er først og fremmest Icelandair, der har mærket konkurrencen fra Iceland Express. I sommerhalvåret flyver Icelandair to gange dagligt mellem Keflavik International Airport og New York-JFK. I vinterhalvåret er tidtabellen dog reduceret til én daglig afgang.

Ny konkurrent på vej

Iceland Express er ejet af Pálmi Haraldsson, der blandt andet stod bag Sterling Airlines ved konkursen i slutningen af 2008. I efteråret har Iceland Express fået ny chef, da Matthias Imsland blev afløst af Birgir Jónsson, der tidligere har stået i spidsen for det islandske lavprisflyselskab.

Matthias Imsland er nu sammen med Skúli Mogensen og en række andreinvestorer undervejs med at etablere lavprisflyselskabet WOW Air, der forventes at gå i luften i 2012 med lavprisflyvninger fra Island til USA.

Noget kunne derfor tyde på, at det islandske luftfartsmarked står foran en ny konkurrencesituation, som kan vise sig at blive bekostelig for de deltagende aktører.