Alle mødres flyselskab: “Det er ikke fake news”

Et påstået islandsk flyselskab, der kalder sig MOM air og bruger samme visuelle design som WOW air, har vakt stor international opmærksomhed. Det er angiveligt en happning, men det afviser “selskabet”.

Der har længe været stille omkring WOW air – eller rettere de amerikanske investorer, der har købt goodwill og rettigheder i boet efter det konkursramte islandske flyselskab.

Seneste livstegn kom i en nyhed den 8. juli, og sidenhen har der været radiotavshed. Det er der til gengæld ikke omkring et mystisk islandsk selskab, der kalder sig MOM air (når WOW læses på hovedet, står der MOM, red.). På en ny hjemmeside momair.is præsenteres et nyt islandsk flyselskab, der vil flyve mellem Europa og USA.

Selskabets grafiske udtryk er identisk med WOW air – blot med den forskel, at det hedder MOM air. Farver og varemærke er det samme. Men når man nærlæser oversættelsen fra den islandsk hjemmeside får man hurtigt indtrykket af, at der må være tale om en særdeles gennemført happening.

Hjemmeside blev lagt ned
Det påståede flyselskab, der vil flyve mellem Europa og USA, introducerer sig selv som et ultra-lavpriflyselskab. Det baserer sig på, at alle ydelser og services er valgfrie, uanset om der er tale om mad, læsestof, opladning af elektronik, bagage, toiletpapir, håndsæbe og meget mere.

“På denne måde bryder vi nye barrierer i islandsk luftfartshistorie med lave priser og ydelser,” skriver selskabet i en pressemeddelelse. 

Herudover skriver flyselskabet, at man vil tilbyde en “flydende tidtabel”, hvor passagerer på forhånd kan foretage indcheckning til en destination og derefter med kort varsel blive underrettet, når der er ledige pladser. Dermed kan man ifølge selskabet sikre en bedre kapacitetsudnyttelse, hvilket skåner miljøet og gør det billigere at rejse.

Selskabet åbnede for bookinger den 9. november og lokkede med, at de to første sæder på hver flyvning var gratis. Derfor var MOM air-hjemmesiden lagt ned det meste af mandagen. Det undskyldte selskabet på sin Facebook side med, at der var 500 til 600 forespørgsler fra hele verden hvert sekund.

Ifølge det islandske medie mbl.is er der angiveligt tale om en happening skabt af en ikke navngivet kunstner, men i givet fald er det ekstremt velgennemtænkt og veludført. 

Afviser “fake news”
MOM air har annonceret en pressekonference til afholdelse tirsdag den 10. november kl. 10.00 lokal islandsk tid, og CHECK-IN.DK har ligesom andre fagmedier inden for luftfarten tilmeldt sig det virtuelle møde for at finde ud af, hvem der står bag den opsigtsvækkende kampagne.

Mandag modtog vi en nyhedsmail fra MOM air, hvori selskabet afviser, at der er tale om “fake news”. 

“I løbet af weekenden har medier over hele verden dækket MOM air. Det er blevet antydet, at flyselskabet er en slags performancekunst eller en vittighed. Vær sikker på, dette er ikke tilfældet. MOM air er et nyt flyselskab, og vi er fuldt ud engagerede i projektet. Det er ikke ualmindeligt, når et nyt flyselskab præsenteres, at medierne vil forsøge at miskreditere eller kritisere. FAKE NEWS – Tro ikke på alt, hvad du læser i medierne.”

Det belgiske luftfartsmedie Aviation24.be citerer Einar Örn Héðinsson fra de islandske luftfartsmyndigheder i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt MOM air har ansøgt om en driftstilladelse i Island.

“MOM air ser ud til at være en slags vittighed lavet med en vis indsats. Der er ingen AOC (driftstilladelse, red.) udstedt i deres navn og heller ingen ansøgninger i gang.”

Ingen reaktion fra WOW air
WOW air, der siden juni sidste år har været ejet af amerikanske USAerospace Partners i Washington D.C. har ikke været ude at kommentere initiativet fra MOM air, der et eller andet sted krænker deres immaterielle rettigheder. Dette er i sig selv bemærkelsesværdigt.

Den ultimative ejer bag USAerospace Partners er Michele Roosevelt Edwards, – også kendt som Michele Ballarin i sin skikkelse af “Somalias moder”. Et navn, som hun har fået gennem sin kontroversielle kontakter til somaliske pirater. 

 

Relaterede artikler:

Nyt WOW air: Vi er snart klar til takeoff

“Somalias moder” står bag WOW-genfødsel

WOW air-familien har fået hund og kat