Kabinen i en Airbus A320-200 fra United Airlines. (Arkivfoto: Ken Iwelumo | GNU 1.2)

Igangsætter høring om størrelse på flysæder

De amerikanske luftfartsmyndigheder har igangsat en offentlig i høring i forhold til minimumkrav på størrelsen af flysæder. Der skal især fokuseres på sikkerhed i forbindelse med evakueringer.

Kongressen i USA har for flere år siden anmodet de civile amerikanske luftfartsmyndigheder (FAA) om at komme med forslag til minimumsstørrelse på et flysæde.

Nu har FAA gennemført nye evakueringstests, og i forlængelse heraf har man igangsat en offentlig høring, der kan skabe grundlag for nye regler på området og i sidste ende resultere i minimumsmål. Det skriver USA TODAY.

Høringsportalen hos FAA blev officielt åbnet den 3. august, og det er muligt for amerikanske statsborgere at komme med forslag og kommentarer frem til den 1. november 2022, hvor høringsperioden afsluttes.

Selvom hovedfokus ligger på sikkerheden i forbindelse med evakueringer, så mener eksperter også, at det er vigtigt at forholde sig til sædets størrelse og indretning i forhold til de mennesker, der skal sidde mange timer i et flysæde med risiko for blodpropper og andre følgevirkninger.

“Jeg tror, at der er behov for et bredere syn på skader ved flyvninger. Det er meget reelle skader, der opstår ved at sidde i sæder, der ikke er designet til menneskekroppe,” siger Mica Endsley fra Human Factors and Ergonomics Society til USA TODAY.

Skal også høre børn, ældre og handicappede
Af høringsmaterialet fremgår det, at der er brug for kommentarer til sædets bredde, afstand til stoleryggen foran, sædets længde samt andre dimensioner omkring sædet.

Ifølge FAA vil en af disse faktorer kunne påvirke en evakueringssituation.

Herudover ønsker FAA også kommentarer til, hvordan man via sædets størrelse og design sikrer, at børn, personer over 60 år samt handicappede, kan klare sig ved en eventuel evakuering. Disse grupper har nemlig ikke været inkluderet i de såkaldte CAMI-studier med evakueringstests.

USA TODAY har via en kampagne hentet kommentar fra sine læsere, og her er der blandt hundredevis af kommentarer et klart ønske om at gøre flysæderne større og mere rummelige.

“Jeg tror, ​​alle kender svaret. Man kan næsten ikke komme ind eller ud. Skræmmende, hvis man er handicappet, høj eller ældre. Jeg tror, ​​det også har bidraget til den rædselsvækkende voldelige adfærd på fly,” lyder det fra en af læserne.

 

Relaterede artikler:

Rekord: 459 sæder i Airbus A330

Minimumsgrænser for sædeafstand i USA

Kritik af sædeafstand i nyt Widerøe-fly