Ild i flysædet

Et Boeing 777-200 fly fra Japan Airlines måtte i sidste uge vende om kort efter starten fra Tokyo med kurs mod Sydney. Der var tilsyneladende gået ild i armlænet på et flysæde i flyets Business Class sektion.

Nutildags er rygning ikke tilladt ombord på passagerfly. Men alligevel opstår deraf og til hændelser, der kan forbindes med rygning eller forsøg herpå.

Et af disse tilfælde opstod i sidste uge, da et Boeing 777-200 fly fra Japan Airlines under opstigningen fra Tokyo Narita Airport pludselig konstaterede, at der var ild i armlænet på et Business Class-flysæde.

Flyet, der havde 260 passagerer om bord og havde kurs mod Sydney, måtte i en højde af ca. 3.000 meter afbryde opstigningen og anmode om øjeblikkelig landingstilladelse i Tokyo Narita Airport på grund af det antændte flysæde.

Flybesætningen gik i gang med at slukke ilden, hvilket lykkedes hurtigt og effektivt, rapporterer The Aviation Herald. Derfor valgte kaptajnen at afbryde den ønskede prioritetslanding, da flyetvar nået ned i en højde på 600 meter under indflyvningen.

I stedet valgte flyets piloter at gå op i en højde på 4.000 meter og dumpe en stor mængde flybrændstof for at reducere flyets vægt, inden kursen atter blev sat mod Tokyo-Narita lufthavnen. Her landede Boeing 777-flyetomkring 80 minutter efter det oprindelige starttidspunkt.

Ifølge japanske medier havde flere passagerer om bord gjort besætningen opmærksomme på, at var små flammer fra armlænet, hvilket var synligt, da flypersonalet under starten havde dæmpet belysningen i kabinen.

Japan Airlines har bekræftet, at den opståede ild i flysædetmuligvis var forårsaget af en cigaret-lighter, som det dog ikke lykkedes at identificere ejermanden til. Japan Airlines efterforsker dog stadig den præcise årsag til hændelsen.

Røgudvikling i saudisk fly

Der har tidligere været problemer med røgudvikling fra sæder ifly af typen Boeing 777-200.

Den 9. oktober 2010 var en tilsvarende flytype fra Saudi Arabian Airlines på vej fra Jeddah til Riyadh med 281 passagerer om bord, da der pludselig var røg eller dampi kabinen. Det fik besætningsmedlemmerne til at tømme flere ildslukkere mod de elektroniske anordninger ien sæderække bagest i flyets kabine.

Flere passagerer rapportede, at lys og ventilation omkring denpågældende sæderækkeperiodisk var gået ud, inden hændelsen indtraf og besætningen reagerede med ildslukkere.

Hændelsen blev foreviget af en flypassagerer på video og er tilgængelig via YouTube.