En Airbus A350-900 fra Ethiopian Airlines. Foto: Mark Harkin, CC 2.0

Indsætter Airbus A350 på ferierute til Burgas

Leasede Airbus A350 flyver i øjeblikket på visse Smartwings-afgange til Burgas. Flyene stammer fra Ethiopian Airlines, der har grebet chancen for at beskæftige flytypen under stop i Europa.

En stort langdistancefly på en almindelig ferierute i Europa er ikke et hverdagssyn. Ikke desto mindre er det for tiden en realitet.

Det tjekkiske flyselskab Smartwings har således hentet ekstern kapacitet ind, så selskabet har sæder nok til den travle sommersæson. Der er tale om flytypen Airbus A350-900 fra Ethiopian Airlines, som selskabet også benyttede midlertidigt i 2019 på ruten mellem Prag og Heraklion på Kreta.

I denne omgang bliver den wetleasede flytype dog brugt på ruten fra Prag til Burgas, der ligger ved kysten ud til Sortehavet. Det skriver Simple Flying. Ethiopian Airlines begyndte at flyve for Smartwings 19. juni 2022 på den 1.317 kilometer lange strækning.

Ruten har flynumre QS1178/1179, hvor Smartwings desuden benytter fire forskellige varianter af Boeing 737 samt wetleasede Airbus A319 og A320.

Udnytter kapacitet i løbet af dagen
A350’eren bliver kun benyttet på Smartwings-ruten på søndage, og sidste flyvning er 10. juli. Dermed når flyet fire rotationer mellem Prag og Burgas. Afgang fra Prag er klokken 11.10, mens der flyves retur fra Burgas til den tjekkiske hovedstad klokken 15.40. Business Class-sæderne benyttes ikke på flyvningerne.

Der benyttes forskellige A350’ere på ruten. Ifølge Flightradar24 blev de første to rotationer gennemført med ET-AYA, der blev leveret til Ethiopian i november 2020. Den tredje rotation blev gennemført med ET-AYN, som det afrikanske flyselskab modtog i december sidste år. Det vides ikke, hvilket fly der vil blive benyttet på den fjerde og sidste rotation.

Flyene fra Ethiopian Airlines holder typisk på jorden hele dagen ved besøg i Europa. De ankommer tidligt om morgenen og afgår igen om aftenen. Det giver således mulighed for, at Ethiopian kan wetlease flyene ud i løbet af dagen, hvis det passer ind i programmet.

A350’eren ankommer til Frankfurt klokken 05.55 på en ruteflyvning fra Addis Ababa, hvorefter den afgår uden passagerer til Prag klokken 08.15. Efter rotationen til Burgas vender flyet med tomme sæder retur til Frankfurt med afgang klokken 17.50. Og dermed tids nok til, at det kan gå på vingerne mod Addis Ababa klokken 22.05.

Travleste rute hos Smartwings
Aftalen mellem Smartwings og Ethiopian Airlines er kommet i stand via leasingselskabet ACC Aviation. Herigennem kan et flyselskab anmode Ethiopian om wetleasing af fly.

”Ethiopian Airlines’ moderne flåde omfatter Boeing 787 Dreamliner og Airbus A350, som ikke er almindeligt tilgængelige. Dette partnerskab giver ACCs kunder adgang til nogle af de mest moderne langdistancefly i ad hoc-charter- og wetleasingmarkedet,” sagde Phil Matthews, administrerende direktør i ACC Aviation, i 2019.

A350 fra Ethiopian Airlines er indsat på Smartwings’ travleste rute. I perioden fra 5. til 11. juli er der 16 afgange fra Prag til Burgas med lørdag som største dag. Selskabets næsttravleste ruter er fra Prag til Antalya, Heraklion og Rhodos.

Foruden wetlease-aftalen med Ethiopian Airlines benytter Smartwings i øjeblikket også ekstern kapacitet fra det rumænske charterflyselskab Star East Airline og CSA Czech Airlines.

 

Relaterede artikler:

Smartwings først i luften med recertificeret MAX i Europa

Flyselskab lander wetlease-kontrakt på ni fly

Tjekkisk flyselskab med charterflyvninger i Norden