Foto: Mark Harkin / Wikimedia Commons.

Jagerfly kontaktede CPH-rutefly

Et Airbus-fly på vej mod København fik fredag jagerfly-visit i luftrummet over Frankrig.

Franske flyveledere valgte fredag at sende et fransk jagerfly op til et portugisisk Airbus A320 passagerfly, der var på vej fra Lissabon til København. Flyet med rutenummer TP752 fra TAP Portugal befandt i 10,3 kilometers højde et godt stykke inde i Frankrig, da flyvelederne ikke kunne komme i kontakt med flyet.

Derfor blev et jagerfly fra det franske flyvevåben sendt på vingerne for at etablere visuel kontakt til flyet. Jagerflyet lagde sig til venstre for passagerflyet og forsøgte i flere minutter at kontakte det over radioen på de normale flytrafik-frekvenser og på nødfrekvenser.

Først efter et stykke tid lykkedes det at få kontakt med TAP-flyets besætning, der meldte, at de sandsynligvis havde haft problemer med radioen. Problemer, som dog nu var blevet løst. Jagerflyets pilot gav derefter piloterne de frekvenser, som de skulle kommunikere med flyvelederne på. Forbindelsen mellem flyet og flyvelederne blev genoprettet og jagerflyet returnerede til sin base.

TAP Portugal-flyet landede godt halvanden time senere i Københavns Lufthavn.

Det er normal procedure, at flyveledere beder jagerfly gå på vingerne og aflægge visit hos et passagerfly, hvis flyvelederne ikke kan få kontakt til flyet.

Relaterede artikler:

Norwegian-fly nægtet adgang til britisk luftrum

Mistede kontakt med Norwegian-fly til CPH

To charterfly kontaktet af jagerfly samme dag