Lufthansa-fly i Frankfurt Lufthavn. (Foto: Frankfurt Airport)

Kabineansatte i Lufthansa vil strejke søndag

Lufthansas kabinemedarbejdere varsler fem timers strejke søndag. Strejken vil ramme Lufthansas primære hubs i Frankfurt og München.

Tysklands største fagforening for kabineansatte, UFO, varsler, at foreningens medlemmer vil strejke fra søndag efter en tvist med Lufthansa omkring lønreguleringer.

Strejken blandt UFO-medlemmer er varslet for Lufthansas to største lufthavnshubs – Frankfurt og München – hvor Lufthansas kabinemedarbejdere vil nedlægge arbejdet fra kl. 6 til kl. 11 søndag den 20. oktober 2019.

Uenighed om løn
Strejken kommer efter uenighed mellem UFO og Lufthansa-koncernen om lønniveauet for kabinepersonalet i de seks flyselskaber, som hører under Lufthansa-gruppen – Lufthansa, Eurowings, Germanwings, Lufthansa CityLine samt SunExpress, der er et joint venture mellem Lufthansa og Turkish Airlines.

Formanden for de tyske kabineansatte, Daniel Flohr, advarer om, at flere strejker kan følge i den kommende tid og siger, at man i næste uge vil diskutere muligheden for ”ubegrænsede” strejker.

Strejker blandt UFO’s medlemmer kan potentielt omfatte op imod 30.000 medarbejdere i Lufthansa-gruppens flyselskaber. UFO havde tidligere truet med strejker i de travle sommermåneder, men undlod at gå i aktion efter uro omkring ændringer i fagforeningens ledelse.

Strid om ledelse af fagforening
Lufthansa og UFO har den seneste tid haft en sag kørende i det tyske retsvæsen on, hvorvidt den nuværende ledelse i UFO er lovligt berettiget til at indgå kollektive aftaler. Lufthansa hævder, at ledelsen ikke trådte i funktion i henhold til vedtægterne og derfor ikke er berettiget til at repræsentere fagforeningens medlemmer og indgå kollektive aftaler på deres vegne.

Lufthansa-koncernen mener på den baggrund, at den bebudede strejke er “ulovlig”, og selskabet siger, at man trods strejken planlægger at opretholde hele Lufthansas fartplan søndag den 20. oktober.

Forskellige krav til løn
I striden om lønreguleringer varierer de kabineansattes krav fra selskab til selskab. I Lufthansa ønsker de kabineansatte en stigning på 1,8 procent med henvisning til, at det er tre år siden, at der senest blev reguleret.

I Lufthansa CityLine kræver man 2,0 procent, mens kravet hos de ansatte fra SunExpess er på hele 5,0 procent.

I lavprisflyselskabet Eurowings har de ansatte specifikke krav om en ny pensionsaftale, mens kollegerne i Germanwings har en sag tilbage fra 2016 om en kollektiv overenskomst for deltidsansatte, der er implementeret for sent.

 

Relaterede artikler:

Forbereder strejke for 30.000 kabineansatte

Ny stor Lufthansa-strejke kan starte i dag

Ni timers Lufthansa-strejke i dag