En Airbus A330-200 fra Air Greenland. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Kæmper med efterslæb efter flyaflysninger

De fleste af flyene hos Air Greenland er på vingerne igen, men selskabet kæmper med at få alle strandede passagerer af sted. Særligt en aflyst CPH-afgang giver udfordringer.

Air Greenland kunne mandag meddele, at billetsalget til rejser i den resterende del af juli er stoppet som følge af udfordrende vejr på den grønlandske vestkyst.

Omkring 1.000 passagerer, der skulle have været af sted i den forgangne weekend, strandede, og det har skabt et stort efterslæb for Air Greenland. Flyselskabet meddelte tirsdag aften på Facebook, at de fleste har fået en ny rejseplan, men at der er ventetid på at komme af sted med flyene. Der sættes ekstra afgange op løbende på indenrigsruterne.

Et aflyst fly fra Kangerlussuaq til København i forbindelse med weekendens dårlige vejr skaber dog særligt store udfordringer. Air Greenland arbejder alt, hvad det kan, for at skaffe et fly, der kan sende passagererne mod Danmark. Indtil videre har det dog ikke været muligt at skaffe et ekstra fly til denne opgave.

”Vi har en masse passagerer, der skulle have været afsted i weekenden og i går (mandag, red.), som ikke er kommet af sted endnu. Dem er vi i gang med at finde ud af, hvordan vi kan få af sted,” siger Inga Dora G. Markussen, PR-manager hos Air Greenland, til det grønlandske medie KNR.

Hun forklarer, at markedet for flyleje i Europa i øjeblikket er så presset, at det er svært at finde et ekstra fly. Det ser ud til, at de strandede passagerer, der skulle have været til København, må vente til fredag med at komme af sted. Lige nu afventer Air Greenland nemlig svar på, om det kan få et fly til denne dag.

En stor pukkel skal afvikles
Air Greenland meddeler, at de fleste fly og helikoptere er på vingerne igen, men at der igen kan forventes lave skyer og tåge på landets vestkyst. Tirsdagens trafikprogram blev gennemført med enkelte forsinkelser, og der blev taget ekstra passagerer med, hvor det var muligt.

Det er dog stadig en udfordring at finde plads til passagerer, der skulle have fløjet med flyselskabet i de foregående dage, men som fik deres afgang aflyst. Derfor er der i øjeblikket en stor pukkel, der skal afvikles.

Antallet af strandede passagerer er særligt stor i Kangerlussuaq, hvorfor Air Greenland har lejet en idrætshal, hvis det skulle blive nødvendigt at indkvartere rejsende der.

Air Greenland har desuden haft den store udfordring, at der ikke var ledige hotelværelser nok til strandede passagerer i Ilulissat. Derfor er mange af dem blevet fløjet til Nuuk for at overnatte inden afgang til Danmark.

Fortsat ustadigt vejr i det sydvestlige Grønland
Ifølge Flightradar24 er der onsdag morgen fem afgange fra Nuuk til Kangerlussuaq med de velkendte Dash 8-fly, som Air Greenland har i alt syv af.

I DMIs vejrudsigt onsdag for det sydvestlige Grønland lyder det, at der vil være mest skyet vejr og tåget med lidt regn eller finregn. I løbet af dagen forventes dog lidt eller nogen sol. I Nuuk er der onsdag morgen en sigtbarhed på 700 meter, og flyene er indtil videre i stand til at lette fra byens lufthavn.

På ruten mellem Kangerlussuaq og København benytter Air Greenland – foruden egen Airbus A330-200 – også en Boeing 737-800 fra Jettime i løbet af skolernes sommerferie. Jettime-flyet flyver fra København til både Narsarsuaq og Kangerlussuaq, og der er i alt seks ugentlige flyvninger. Jettime flyver på en ACMI-kontrakt, der indebærer cirka 10.000 passagersæder.

Air Greenland oplyser på sin hjemmeside, at der kan forventes forsinkelser i trafikprogrammet frem til 15. juli som følge af de vejrmæssige udfordringer.

 

Relaterede artikler:

Air Greenland lukker for billetsalget i juli

Air Greenland åbner salget til A330-800neo

Air Greenland lander rekordstort overskud