WOW air og Icelandair (Foto: Iceland Review | Golli)

Kapløb om at starte nyt islandsk lavprisselskab

To forskellige investorgrupper er ifølge islandsk medie langt fremme med planer om at starte nyt islandsk lavprisselskab. Den ene gruppe har købt resterne af WOW air.

Mindre end fire måneder efter at det islandske lavprisselskab WOW air gik konkurs, arbejdes der tilsyneladende ihærdigt på at starte et nyt lavprisselskab med base i Island – og det sker tilsyneladende i et kapløb mellem to forskellige investorgrupper, som hver især arbejder med planer om at etablere et nyt flyselskab.

Det islandske medie Fréttablaðið skriver, at amerikanske investorer med erfaring fra flyselskaber købt alle flyaktiverne i WOW airs konkursbo med det formål at genoprette et lavprisflyselskab med flyvninger til og fra Island.

Købet blev foretaget med et engangsbeløb, og købsprisen skulle løbe op i hundredvis af millioner af islandske kroner.

Erfaren international flyoperatør bag
Navnene på køberne er ikke afsløret, men ifølge Fréttablaðið er der tale om amerikanske selskaber med en stærk økonomisk position og flere års erfaring med flyselskaber i blandt andet USA og Europa. De skulle nu have planer om at starte et flyselskab, der tilbyder flyvninger mellem Island og både Europa og USA i tråd med WOW airs forretningsmodel.

Købet af konkursboet omfatter blandt andet WOW air-brandet og logo, flyselskabets domæne, dets driftsmanualer, reservationssystem, softwaresystem, computere, uniformer samt hovedparten af selskabets reservedelslager og værktøjer.

En af ​​advokaterne i WOW airs konkursbo bekræfter over for Fréttablaðið, at der er blevet betalt en fast pris, men afviser at give yderligere oplysninger. Køberne er i gang med at introducere sig over for de rette islandske myndigheder, hedder det.

Datter af Ryanair-stifter klar med investering
Samtidig med denne proces skulle en anden gruppe af investorer – ligeledes ifølge omfattende artikel i Fréttablaðið – arbejde med planer om at etablere et nyt islandsk lavprisflyselskab på basis af WOW air.

Planerne fremgår af et notat, som Fréttablaðið har modtaget, og der er ifølge det islandske medie ingen forbindelse mellem de to grupper.

Det nye selskab har foreløbigt fået navnet WAB air, som skulle stå for “We are back”. Gruppen af investorer bag selskabet omfatter den irske investeringsfond Avianta Capital og fire islændinge, hvoraf to er tidligere direktører i WOW air.

Investeringsfonden Avianta Capital ejes af Aislinn Whittley-Ryan, datter af Michael Kell Ryan, som er en af ​​grundlæggerne af Ryanair.

To tidligere WOW air-direktører involveret
De fire involverede islændinge, som er gået sammen om firmaet Neo, er Arnar Már Magnússon, tidligere direktør for flyoperationer i WOW Air, Sveinn Ingi Steinþórsson, tidligere økonomidirektør i WOW Air, advokaten Bogi Gudmundsson og Þóroddur Ari Þóroddsson, der har arbejdet i London som konsulent inden for flyhandel.

Gruppen har kontaktet mindst to banker i Island og anmodet om et etårigt lån på 31 millioner dollar, mens Avianta Capital har forpligtet sig til at investere 40 millioner dollar i det nye selskab.

Avianta Capital vil til gengæld få en ejerandel på 75 procent i det nye flyselskab, mens de resterende 25 procent skal ejes af Neo.

Det nye selskab forventer at påbegynde driften allerede til efteråret og vil i første omgang have seks fly, som skal flyve til 14 destinationer i Europa og Nordamerika. Selskabet forventer omkring én million passagerer i 2020, og det vil i løbet af de kommende 12 måneder ansætte 500 medarbejdere.

Ifølge notatet er investorerne godt i gang for at ansøge om at få driftstilladelse til det nye flyselskab.

 

Relaterede artikler:

Retsopgør om WOW air-fly

Grundlægger vil genoplive WOW air

WOW air – storhed og fald