HNA Building (New Haihang Building) er hovedkontor for HNA Group og Hainan Airlines (Foto: Anna Frodesiak | Creative Commons 1.0)

Kinesisk rejse- og luftfartskoncern vil redde 321 datterselskaber

Det kinesiske konglomerat HNA Group, der i øjeblikket er under rekonstruktion, søger efter investorer for at redde 321 datterselskaber inden for blandt andet rejse- og luftfartsbranchen.

Siden 2018 har krisen kradset i turist- og rejsekoncernen HNA Group, der er et stort konglomerat i Kina.

Gennem flere år havde koncernen en aggressiv opkøbsstrategi, men pludselig fik man svært ved at betale sine regninger. En likviditetskrise var en realitet, og siden har koncernen kæmpet for at overleve. Coronakrisen har imidlertid forværret situationen det seneste år. Derfor er insolvente HNA Group, der befinder sig midt i en rekonstruktion, nu gået på jagt efter investorer.

HNA Group søger efter strategiske investorer til blandt andet sine flyselskaber og andre rejse- og luftfartsselskaber. Koncernen har i alt 321 datterselskaber, og der ønskes således en fusion med andre selskaber for at ”fremme omstruktureringen af HNA Group og relaterede selskaber”, ligesom der ønskes en ”bæredygtig og sund udvikling”, lyder det ifølge Asia Times Financial.

Potentielle investorer skal have en ”god økonomisk sundhed” og ”fremragende virksomhedsledelse”, hedder det i oplægget fra HNA Group. En investor kan både være et enkelt selskab eller et konsortium bestående af to eller flere investorer.

HNA Group påpeger, at konglomeratets flyselskaber skal kunne fortsætte med at operere uændret og forblive upåvirket af potentielle investeringer.

Ekspansion blev stoppet af regering
I slutningen af januar blev der indledt en rekonstruktionen af HNA Group, eftersom koncernen ikke kunne betale sin store gæld. 15. marts besluttede Hainan High People’s Court, at en fusion af de 321 datterselskaber også ville sikre en rimelig kompensation til alle koncernens kreditorer og samtidig hjælpe med at fremskynde en omstrukturering.

For tre år siden havde HNA Group en gæld, der svarede til 600 milliarder kroner. Dette blev et resultat drevet af bestyrelsesformanden Chen Fengs ambitioner om at blive et såkaldt Fortune 100-selskab. I 2017 slog den kinesiske regering ned på den aggressive ekspansion fra HNA Group og tvang koncernen til at sælge ud af sine aktiver for at fokusere på flyselskaber og turistvirksomheder.

HNA Group er kendt for at have lavet investeringer i blandt andet luftfarts-, turisme- og ejendomsbranchen. HNA Aviation & Tourism er kerneselskabet i HNA Group med ejerskab af blandt andet 11 flyselskaber – herunder Hainan Airlines, som Chen Feng var med til at etablere i 1993.

Tidligere har HNA Group været ejer af Gate Gourmet, og for år tilbage blev der også investeret betydelige summer i blandt andet Hilton Hotels Worldwide og Deutche Bank.

HNA Group blev etableret i 2000 af blandt andet Chen Feng, og koncernen har hovedkvarter i HNA Building i Hainan. Det kinesiske konglomerat har omkring 410.000 ansatte.

 

Relaterede artikler:

AirAsia og HNA Group i drøftelser

HNA Group i økonomiske vanskeligheder

Presset kinesisk konglomerat sælger ud i Gategroup