Klimaaktivist har limet sin hånd fast til banen. (Foto: Letze Generation | Twitter.com | PR)

Klimaaktivister lammer trafikken i danskerlufthavn (opd.)

Torsdag blev blevet præget af forstyrrelser af flytrafikken i Hamborg og Düsseldorf, da klimaaktivister brød ind og limede sig fast til banerne. Trafikken er genoptaget, men der kan fortsat forekomme forsinkelser.

Torsdag skulle sommerferietrafikken fra Hamborg Lufthavn, der også er populær blandt danske flypassagerer, for alvor være gået i gang. Sådan gik det dog ikke, da klimaaktivister er brudt ind i lufthavnen i forbindelse med en aktion.

Det drejer sig om aktivister fra gruppen Letzte Generation, der oversat til danske betyder ’den sidste generation’. Gruppen er fortrinsvis aktiv i Tyskland, Østrig og Italien, hvor de blandt andet blokerer veje i klimaets navn og har brugt maling til at lave hærværk på biler, bygninger og privatfly.

Det er ikke kun Hamborg Lufthavn, der er blevet ramt i torsdagens aktion. Det samme gælder Düsseldorf Airport, hvor Letzte Generation ligeledes har haft held til at få aktivister ind på området således, at man har måtte indstille flytrafikken.

Klippede hul i hegnet
Aktivisterne er klædt i orange veste, og ifølge Bild lykkedes det dem at klippe et hul i hegnet til Hamborg Lufthavn, hvorefter de på medbragte cykler satte kursen mod banen. Her limede de deres hænder fast, og aktivisterne har befundet sig på området siden.

Det resulterede i, at lufthavnen suspenderede flytrafikken omkring klokken 06.10 torsdag morgen. Politiet er blevet alarmeret, men i skrivende stund er der ikke noget tidsperspektiv på, hvornår der atter kommer gang i trafikken.

”Ingen fly kan lette og lande torsdag. Den centrale sikkerhedskontrol samt check-in-skrankerne er midlertidigt lukket. Det er endnu uklart, hvornår operationerne kan genoptages,” lyder det fra Hamborg Lufthavn.

Ifølge Düsseldorf Airport benyttede aktivisterne her samme metode med at klippe et hul i hegnet, og omkring ti personer løb derefter i retning af banen. Tre blev fanget, men de resterende syv nåede frem til banen, som blev blokeret.

12 flyvninger aflyst
I løbet af torsdagen er der samlet set planlagt omkring 330 starter og landinger i Hamborg Lufthavn. I alt ville disse have omkring 50.000 flypassagerer ombord.

Hamborg Lufthavn forklarer i en opdatering fra klokken 08.30 på Facebook, at klimaaktivisterne på daværende tidspunkt havde været skyld i, at omkring 12 flyvninger var blevet aflyst, og selv når politiaktionen på et tidspunkt er tilendebragt, kan lufthavnen ikke garantere, at det er slut med aflysninger eller forsinkelser.

I et opslag på sociale medier sætter klimaaktivisterne ord på baggrunden for deres aktion.

“Vi protesterer mod regeringens manglende planlægning og lovbrud i forbindelse med klimakrisen,” udtaler Letze Generation.

Opdatering: Torsdag den 13. juli, klokken 10.55
Hamborg Lufthavn bekræfter, at flyvningerne til og fra lufthavnen er blevet genoptaget. I alt var klimaaktivisterne skyld i, at 17 ankomster og 19 afgange blev aflyst torsdag. Derudover blev 10 fly omdirigeret til andre lufthavne.

Det oplyses dog, at der fortsat kan forekomme aflysninger og forsinkelser i løbet af dagen. Flightradar24 fortæller i et opslag på Twitter, at forstyrrelserne har resulteret i, at flyene til lufthavnen i gennemsnit er 126 minutter forsinkede. Visse af de ankommende fly befinder sig desuden i venteposition.

Fra Düsseldorf Airport lyder meldingen, at flytrafikken ligeledes er blevet genoptaget. Indtil videre dog kun i begrænset omfang, men det rapporteres, at der er faldet ro på situationen.


Relaterede artikler:

Aktivister spraymaler Citation-jet på øen Sild

85 procent vil fortsat flyve trods klimapåvirkningen

Klimaomkostninger i Norge øges med 60 procent