KLM Embraer E-190 i Oslo Lufthavn. (Foto: Avinor)

KLM bekræfter anholdelse af pilot i Oslo

En pilot fra hollandske KLM blev fredag morgen anholdt i Oslo Lufthavn med for høj en promille før en flyvning til Amsterdam. Varetægtsfængslet i 14 dage.

Det er ikke kun ude i trafikken på landjorden, at billisterne af og til kan opleve stikprøvekontroller for spirituskørsel. Det sker også i luftfartens verden, hvor piloterne af og til må blæse i et alkometer og eventuelt afgive en blodprøve.

Sådan en rutinemæssig stikprøvekontrol fandt sted fredag morgen i sidste uge, og her blev en styrmand fra hollandske KLM anholdt, da blodet indeholdt mere alkohol end de tilladte 0,2 promille. Det skete umiddelbart før en flyvning fra Oslo til Amsterdam. Det skriver det norske medie VG.no.

Politiet begærede efterfølgende piloten, der er midt i 30´erne, fængslet i 14 dage, mens undersøgelserne af blodprøven og klarlæggelse af omstændighederne bag, står på.

KLM har i en presseerklæring bekræftet, at en af selskabets piloter er blevet anholdt i Oslo.

“Myndighederne i Oslo i Norge har arresteret en pilot efter en alkoholtest i lufthavnen. Vi kan ikke give yderligere kommentarer om denne sag, da undersøgelserne stadig pågår. Mere generelt vil KLM gerne understrege, at vi har en politik om, at alkohol og flyvning ikke hører sammen. Sikkerhed er altid vores højeste prioritet,” skriver KLM.

Lav promille
Piloten har i første omgang anket dommerens afgørelse om varetægtsfængsling til en højere retsinstans, og det forventes, at anken vil blive behandlet i løbet af denne uge.

Pilotens forsvarer bekræfter til VG, at piloten nægter sig skyldig.

“Niveauet som blev målt i rutinekontrollen var ulovlig, men lav.” siger forsvarer Kristin Mork.

Det norske politi ønsker ikke at udtale sig om promillens størrelse og henviser til, at blodprøven i øjeblikket er til undersøgelse.

Flere tilfælde fra Oslo
Det er ikke første gang, at en pilot bliver taget med for høj promille i en norsk lufthavn. Sidste efterår blev en pilot fra SAS også taget i en kontrol i Oslo Lufthavn. Her viste promillen 0,64.

Tilbage i 2015 blev to piloter fra airBaltic anholdt i Oslo Lufthavn før en charterflyvning til Kreta. Kaptajnen havde en promille på 0,54 og styrmanden havde en promille på 1,35. Herudover havde to ud af tre kabinemedlemmer også for meget alkohol i blodet. Kaptajnen fik 10 måneders ubetinget fængsel, mens styrmanden kunne nøjes med seks måneder. De to kabineansatte fik 45 og 60 dages fængsel.

Relaterede artikler:

SAS-pilot afsløret i spritkontrol

Hårde straffe til påvirkede piloter

AirBaltic-besætning stoppet med alkohol i blodet

Promillemistænkt pilot tilbageholdt inden afgang til København