American Airlines Boeing 787 Dreamliner (Foto: AA.com)

Kongressen kan redde tusindvis af luftfartsjob i USA

De amerikanske politikere ser ud til at være på vej med ny økonomisk støtte til de nødlidende amerikanske flyselskaber. Den nuværende hjælpepakke udløber med udgangen af september.

De amerikanske flyselskaber fik i foråret økonomisk hjælp fra den amerikanske stat som en del af den såkaldte Cares Act-hjælpepakke til amerikanske virksomheder og borgere i forbindelse med coronakrisen.

Med hjælpepakken, som blev vedtaget i marts af Kongressen og underskrevet af præsident Trump, fik flyselskaberne 25 milliarder dollar (159 milliarder kroner) i direkte tilskud samt 25 milliarder dollar i lån og lånegarantier.

Hjælpen blev givet under forudsætning af, at flyselskaberne ikke afskedigede eller hjemsendte medarbejdere uden løn indtil 30. september 2020, hvor hjælpepakkerne officielt udløber.

Gør klar til afskedigelser
De amerikanske flyselskaber ønsker imidlertid hjælpepakkerne forlænget, da de ellers bliver nødt til at afskedige eller hjemsende medarbejdere uden løn. American Airlines har eksempelvis meddelt, at man vil nedlægge 19.000 job fra 1. oktober, mens United Airlines planlægger at skære over 16.000 job.

For at få hjælpepakkerne forlænget har flyselskaberne de seneste måneder presset på over for de amerikanske politikere.

Koncerncheferne for American Airlines, Delta Air Lines og Southwest Airlines havde så sent som den 18. september et telefonmøde med formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, omkring en mulig forlængelse af hjælpepakken til flyselskaberne. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Demokrater klar med forslag
Ifølge Nancy Pelosi er der støtte fra begge sider i Repræsentanternes Hus til at give yderligere hjælp til flyselskaberne som del af en større hjælpepakke til det amerikanske erhvervsliv, og ifølge flere amerikanske medier er demokraterne i Kongressen tæt på at være klar med et forslag til den nye coronahjælpepakke.

“Vi vil inkludere flyselskaberne,” sagde demokraten Peter DeFazio, som er formand for transportudvalget i Repræsentanternes Hus, i sidste uge til det anerkendte politiske medie The Hill.

Forslaget om hjælpepakken kan ifølge kilder blive sendt til afstemning i Repræsentanternes Hus den 2. oktober, hvor medlemmerne mødes en sidste gang inden valgkampen til præsidentvalget for alvor går igang.

Tiden løber ud
Formanden for brancheorganisationen Airlines for America bekræfter også over for The Hill, at man har fået at vide, at man har fået at vide, at hjælp til flyselskaber vil være er en del af pakken.

”Vi håber på, at dette er starten på en forhandling, der vil hjælpe vores industri og andre i nød. Job og levebrød for titusinder af amerikanske luftfartsmedarbejdere står på spil, og tiden løber ud. Vi roser kongresledelsen og administrationen for at erkende, at det er en presserende situationen,” siger Nicholas Calio, chef for Airlines for America, til The Hill.

 

Relaterede artikler:

Krisen får amerikanske flyselskaber til at opgive

Luftfarten blandt topscorere i hjælpepakke

Virgin Atlantic søger konkursbeskyttelse i USA