WOW air. (Foto: Andrew D´Amours)

Kreditorer overtager kontrollen med WOW air

Obligationsejerne i WOW air får konverteret tilgodehavende til aktier, men flyselskabet er stadig presset med i alt fire fly på jorden.

Sidste efterår solgte WOW air obligationer i selskabet til et samlet provenu på 50 millioner euro, eller hvad der svarer til 335 millioner danske kroner.

Men det har ikke været muligt for WOW air betale renterne på obligationslånene, og derfor har obligationsejerne fået konverteret deres tilgodehavende til aktiekapital. Det skriver WOW air i en kortfattet meddelelse.

“Vi henviser en til markedsmeddelelse om WOW air dateret den 24. marts 2019 vedrørende WOW airs fremskredne drøftelser med obligationsejere om frivillig omstrukturering, herunder en aftale om konvertering af nuværende gæld til aktiekapital.

Obligationsindehaverne har formelt godkendt til at konvertere deres obligationer til aktiekapital, og der er indledt formelle drøftelser med investorer om en finansiering af selskabet. Dette er en vigtig milepæl i den finansielle omstrukturering af virksomheden for at sikre WOW airs langsigtede økonomiske bæredygtighed,” hedder det.

Af meddelelsen fremgår det ikke, hvordan de øvrige kreditorer, som for eksempel den islandske lufthavnsoperatør Isavaia eller flyleasingselskaberne, stiller sig til den nye aftale.

Islandske Morgunbladid skriver, at WOW air-stifteren Skuli Mogensen med den nye aftale har tabt kontrollen over selskabet, da Mogensens personligt ejede holdingselskab, Tít­an Fjár­fest­inga­fé­lag ehf ikke længere har majoriteten i selskabet.

Fire fly på jorden
Mens WOW air kæmper for at indgå aftaler med de øvrige kreditorer, drives flyselskabet stadig med en del driftsforstyrrelser. I slutningen af 2018 besluttede man at reducere flåden fra 20 til 11 fly og samtidig lukke en række ruter gennem en større tilpasning af trafikprogrammet.

I øjeblikket har WOW air dog kun syv fly i drift. To Airbus A321-200 med registreringen TF-PRO og TF-NOW er beslaglagt af leasingselskabet i henholdsvis Montreal og Miami. Disse to fly er ejet af Bocomm Leasing, der er Kinas største leasingselskab.

En Airbus A320-200neo befinder sig i øjeblikket i Ljubljana til planlagt vedligehold, mens Airbus A321-flyet TF-GPA, ifølge islandske medier, siden den 18. marts har opholdt sig permanent i Keflavik Airport, da Isavia har krævet, at dette fly bliver stående i lufthavnen som sikkerhed for ubetalte regninger.

De syv fly, som WOW air har i drift i øjeblikket, er ejet af to flyleasingselskaber, henholdsvis amerikanske Air Lease Corporation samt Dublin-baserede Goshawk Aviation, der er et joint venture mellem Hong Kong-selskaberne  Chow Tai Fook Enterprises og NWS Holdings.

 

Relaterede artikler:

Island kan blive hårdt ramt af WOW air-kollaps

Lyndialog mellem WOW air og Icelandair afbrudt

WOW air tabte en million om dagen