Christa Ceré, formand for Cabin Attendants Union.

Kvinde i spidsen for danske SAS-stewardesser

1100 danske kabineansatte i SAS har fået ny formand.

De omkring 1100 af SAS’ 1400 danske stewardesser og stewarder, som er medlem af fagforeningen Cabin Attendants Union (CAU), har fået ny formand. Og ligesom sin forgænger, så er der tale om en kvinde. Efter sidste uges bestyrelsesvalg har den nye bestyrelse i denne uge konstitueret sig og Christa Ceré er blevet ny formand for den af SAS’ mange fagforeninger, som traditionelt har været mest oppe på barrikaderne overfor selskabets ledelse.

Som CHECK-IN.dk kunne fortælle i sidste uge, så fik den forrige formand, Merete Scheel, ikke stemmer nok til en plads i bestyrelsen. Derfor skulle der vælges ny formand og det blev så 38-årige Christa Ceré, der har været ansat i SAS i mere end 17 år.

Selvom langtfra alle SAS’ danske kabineansatte er medlem af CAU, så er det den forening, som SAS forhandler løn- og arbejdsvilkår med. Og netop nu sidder parterne i intense forhandlinger om en permanent aftale om brugen af de hvilemoduler, som er på flere af SAS’ langrutefly. En midlertidig et-årig aftale udløber nemlig til årsskiftet.

Overenskomststridig arbejdsnedlæggelse
Christa Ceré betegnes af kilder som en af dem i CAU, der går ind for en hård og til tider konfrontatorisk linje overfor SAS-ledelsen. Dermed ligger hun på linje med sin næstformand Jean Pierre Schomburg, der også var næstformand før valget. Han var i februar talsmand i medierne, da CAU’s medlemmer gennemførte en fire dage lang overenskomststridig arbejdsnedlæggelse i protest mod, at nogle af medlemmerne skulle overflyttes til SAS’ datterselskab Cimber A/S.

De SAS-ansatte, som blev flyttet over i Cimber, fik lov til at forblive på SAS’ overenskomst med CAU. De, der allerede var ansat i Cimber, og de, der sidenhen er blevet nyansat i selskabet, er omfattet af SAS’ overenskomst med LO-fagforeningen Flyvebranchens Personale Union.