En Airbus A220-300 fra airBaltic. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Leder efter finansiering til yderligere 30 fly

Lettiske airBaltic søger efter finansiering til yderligere 30 Airbus A220, og med denne flytype skal selskabet i den kommende sommer flyve wetlease for Lufthansa.

Den 28. maj sidste år lagde airBaltic en ordre på 30 Airbus A220-300 med en option på yderligere 30 fly af typen. Denne ordre blev føjet til en eksisterende ordre på 20 A220-300. Det lettiske flyselskab har indtil videre 14 A220 i drift, mens selskabet de kommende år får leveret resten på ordre.

Nu ønsker airBaltic imidlertid også at gøre brug af optionen på 30 ekstra fly af denne model. Selskabet har derfor indledt en proces med at finde investering til at kunne omgøre flyoptionen til fast ordre. AirBaltic har i den forbindelse udpeget den New York-baserede investeringsbank Greenhill til at rådgive det lettiske flyselskab om mulighederne for at kunne finde finansiering til at indlede brug af A220-optionen fra midten af 2020.

AirBaltics vækststrategi ved navn Destination 2025 er udgangspunktet for jagten på finansiering til yderligere 30 A220. Strategien bygger på, at det Riga-baserede flyselskab overgår til en flåde udelukkende af A220. Selskabet har ikke brug for kapital til de 50 fly på fast ordre, siger airBaltic-koncernchef Martin Gauss til Air Transport World.

Vil holde flylevering konstant
I løbet af i år vil airBaltic modtage yderligere otte A220, mens flyselskabet får leveret 12 i 2020 og 12 i 2021. Herefter mangler airBaltic kun at få leveret fire A220 fra den faste ordre. For at holde leveringen af fly konstant, vil airBaltic således gøre brug af optionen og planlægge levering af yderligere 12 fly i 2022 og 12 i løbet af 2023. Og resten i 2024.

“Vi vil gerne udnytte de første optioner. Vi vil ikke udnytte dem alle på én gang. For at få en problemfri levering af det 51. fly og det følgende fly vil vi bestræbe os på at udnytte optionen inden udgangen af ​​dette år. Det er et mål; ikke et must,” siger Martin Gauss til Air Transport World.

De første 50 A220 vil få base i Baltikum – Letland, Estland og Litauen. De fleste fly vil blive baseret i Riga, mens et mindre antal vil udgå fra Tallinn og Vilnius.

”Vi kunne have mellem fem og 10 A220 i Vilnius og i Tallinn til allersidst, men det afhænger meget af udviklingen af ​​punkt-til-punkt-trafikken ud af disse byer,” siger Martin Gauss.

Leder efter nye ejere
Finansieringen til de yderligere 30 A220-fly kan enten komme fra flyselskabets nuværende aktionærer – eller fra helt nye ejere som eksempelvis et andet flyselskab. Den lettiske stat ejer 80 procent af airBaltic, mens 20 procent ejes af den danske forretningsmand Lars Thuesen.

Flyselskabets plan har dog længe været at finde nye ejere, hvilket stadig er en helt reel mulighed.

“Teknisk set er hele flyselskabet til salg. Der er ingen begrænsninger,” siger Martin Gauss.

I 2015 købte den tyske forretningsmand Ralf Dieter Montag-Girmes 20 procent af aktierne i airBaltic. Denne andel af det lettiske flyselskab blev solgt videre til Lars Thuesen i 2017.

De ekstra 30 A220-fly vil, såfremt finansieringen findes, blive leveret til airBaltic fra 2022 og få base i lande uden for Baltikum. Baserne skulle allerede være fundet, men selskabet ønsker endnu ikke at afsløre dem.

De nye A220-fly skal efterhånden afløse selskabets otte Boeing 737-fly, der vil være udfaset i slutningen af 2020. De 12 Bombardier Q400-turbopropfly vil forlade airBaltic-flåden i løbet af 2023.

Lufthansa wetleaser airBaltic-fly
I den kommende sommer skal flere A220 fra airBaltic flyve for det tyske flyselskab Lufthansa på en wetleasing-kontrakt.

AirBaltic skal således – ifølge Routes Online – operere for Lufthansa på ruter fra München og til henholdsvis Bukarest, Budapest, Luxembourg og Lyon. Ruterne til Bukarest, Luxembourg og Lyon åbner den 31. marts, og der vil være henholdsvis tre, én og to daglige afgange fra München.

Ruten til Budapest åbner den 1. april, og airBaltic skal her betjene den ungarske hovedstad seks gange ugentligt.

 

Relaterede artikler:

AirBaltic skal have ren A220-300 flåde

AirBaltic sætter ny passagerrekord

AirBaltic øger presset på Nordica

AirBaltic vil åbne baser uden for Baltikum

AirBaltic ser basis for langruter fra Baltikum