De ansatte hos Turkish Airlines kan se frem til at få mere i løn næste år. (Foto: Turkish Airlines / PR)

Lønstigninger på 65 procent over prisudviklingen

Nu hæver Turkish Airlines de ansattes løn betragteligt. Medarbejderne gik selv med til en lønnedgang sidste efterår i håb om, at det kunne redde deres jobs under COVID-19-pandemien.

Kompensationspakker, fyringsrunder og salg af fly i flåden. Løsningerne på det økonomiske dødvande, som COVID-19-krisen har bragt luftfartsbranchen i, har været mange. Turkish Airlines har blandt andet klaret sig gennem krisen, fordi flyselskabet indgik en aftale med fagforeningerne.

Aftalen gik ud på, at medarbejderne hos det tyrkiske flyselskab gik med til en større lønnedgang, der bragte flyselskabets månedlige udgifter ned. Ændringen trådte i kraft 1. september sidste år og har i vid udstrækning betydet, at flyselskabet har kunne beholde medarbejderne på lønningslisten.

Den har dog også betydet, at piloterne er gået 50 procent ned i løn, de kabineansatte 35 procent og de ansatte på jorden har sagt farvel til 30 procent af lønnen. De ansattes lønninger er dog allerede på vej tilbage mod det niveau, som de havde, før Turkish Airlines indgik aftalen med fagforeningen.

Indgår ny overenskomst
I juli i år blev lønningerne til selskabets ansatte hævet med 18 procent. Den 1. oktober blev piloternes løn hævet med yderligere 25 procent, og samtidig blev Turkish Airlines’ andre ansattes løn hævet med 20 procent.

Flyselskabet har nu indgået en ny overenskomstaftale med fagforeningen Hava-İş. Den betyder, at lønnen næste år hæves med 65 procent over prisudviklingen. I første halvdel af 2022 hæves lønnen med 60 procent over prisudviklingen. I årets anden halvdel hæves den med yderligere fem procent.

Det forsætter i 2023. Her vil lønnen stige med en procent i årets første halvdel samt en procent i årets anden halvdel. Derudover udbetaler Turkish Airlines også en bonus til de ansatte, fordi de i første omgang sagde ja til at gå ned i løn.

”Som en mørk tunnel”
Koncernchef İlker Aycı fra Turkish Airlines takker både fagforeningen og de ansatte for, at det var muligt at nå frem til en aftale. Topchefen fortæller til Hürriyet Daily News, at Turkish Airlines nu står stærkere, end tilfældet var i eftersommeren sidste år, da aftalen blev indgået.

”Pandemien har været som en mørk tunnel, men vi var sikre på, at vi ville se lyset for enden og komme stærkere ud på den anden side. Med denne opofrelse har mine kolleger bevist, at vi er en stor familie. Vi har tjent mindre og arbejdet hårdere for at bringe Turkish Airlines et bedre sted hen.”

I årets første ni måneder har Turkish Airlines tjent 1,4 milliarder dollars (9,1 milliarder kroner) før skat og afgifter. Den 25. juni blev også første gang siden COVID-19-pandemiens start, hvor flyselskabet gennemførte flere end 1000 flyvninger på en dag.

 

Relaterede artikler:

Turkish Airlines på vej med 17 nye ruter

Turkish Airlines afviser investering i Star Alliance-kollega

Finnair i samarbejde med Turkish Airlines