CPH skilte på kinesisk

Luftfartsaftale: EU tager fra USA og giver til Kina

Ny luftfartsaftale mellem EU og Kina letter handel og godkendelse af fly mellem de to parter. Europa har annulleret lignende aftale med USA i kølvandet på problemerne med Boeing 737 MAX.

På falderebet inden EU-Kommissionens præsident, Jean-Claude Juncker, takker af, blev der forleden sat både europæiske og kinesiske underskrifter på to nye luftfartsaftaler mellem EU og Kina. EU-Kommissionen mener, at de nye aftaler vil ”skabe vækst for europæisk erhvervsliv, fremme innovation og lade passagererne drage fordel af sikrere, renere og billigere flyvninger.”

EU og Kina har nemlig indgået en bilateral flyvesikkerhedsaftale, kaldet BASA, der skal støtte handel med fly og fly-relaterede produkter mellem EU og Kina. Aftalen skal fjerne de unødige overlap, der er i de kinesiske og europæiske luftfartsmyndigheders evaluerings- og certificeringsaktiviteter for fly og andre aeronautiske produkter. Det vil reducere omkostningerne for flyindustrien.

Den aftale bliver ikke mindre interessant af, at det europæiske flyvesikkerhedsagentur, EASA, i forbindelse med tvivlen om de amerikanske myndigheders certificering af Boeing 737 MAX, har meddelt FAA, at man ikke længere har tillid til en lignende bilateral aftale, som EU og USA har indgået.

Tvivl om amerikanske certificeringer
Den tvivl betyder, at EASA fremover ikke længere uden videre vil godtage amerikanske certificeringer, men at man supplerer den amerikanske certificering med egne tests og prøveflyvninger.

Detaljerne i aftalen mellem Kina og EU, fremgår ikke umiddelbart af pressemeddelelsen, som EU-Kommissionen har udsendt, men meget tyder på, at EU nu giver kineserne nogle af de samme fordele, som man netop har frataget USA.

Højspændt situation
Der er heller ingen tvivl om, aftalen fra europæisk side også skal ses i lyset af den højspændte samhandelssituation mellem USA og Kina.

”I en stadig mere urolig verden er Europas partnerskab med Kina vigtigere end nogensinde før. EU er overbevist om, at nationer, der arbejder sammen, gør verden til et stærkere, sikrere og mere velstående sted for alle,” siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker i pressemeddelelsen.

Den anden aftale, som EU og Kina har indgået, omhandler flyverettigheder. Aftalen betyder, at alle EU-luftfartsselskaber fremover kan flyve til Kina fra et hvilket som helst EU-land. Hidtil har kun luftfartsselskaber, der er ejet og kontrolleret af et bestemt EU-land, kunnet flyve mellem det pågældende EU-land og Kina.

 

Relaterede links

Lange udsigter til at 737 MAX flyver i Europa igen

Airbus øger sin flyproduktion i Kina

Kinas ’tre store’ har over 100 millioner passagerer