Lufthansa-fly. (Foto: Lufthansa News | Twitter)

Lufthansa-kvartalsunderskud på ni milliarder kroner

Coronakrisen betyder, at Lufthansa-koncernens omsætning i første kvartal faldt med 18 procent – heraf alene 47 procent i marts. Koncernen kan ikke dække med yderligere lån og forhandler om statsstøtte.

Lufthansa var et af de første flyselskaber, der reagerede på coronakrisen ved at skære ned i produktionen og sætte flyene på jorden. Det vil kunne aflæses i kvartalsregnskabet, som offentliggøres i anden halvdel af maj. Det var ellers planen, at kvartalsrapporten skulle være tilgængelig den 30. april, men den aktuelle situation har udskudt kvartalsrapporten.

Alligevel har Lufthansa allerede nu løftet sløret for, at omsætningen faldt med 18 procent til 6,4 milliarder euro mod 7,8 milliarder euro i samme periode året før. I marts mistede Lufthansa-koncernen en omsætning, der svarer til 1,4 milliarder euro eller omkring 10,5 milliarder kroner. Det var et omsætningsfald på hele 47 procent.

Foreløbigt ser det ud til, at Lufthansa kan præsentere et blodrødt kvartalsresultat med et driftsunderskud på 1,2 milliarder euro (9,0 milliarder kroner), hvilket er næsten en firedobling i forhold til de 336 millioner euro, der blev tabt i samme kvartal året før. Sædvanligvis er første kvartal dog det svageste for flyselskaberne.

Får stort smæk på brændstofprissikring
De oplyste tal er foreløbige, og Lufthansa forventer, at den negative udvikling i forhold til prissikringaftalerne på flybrændstof vil kunne forringe kvartalsresultatet yderligere, men det vil den tyske luftfartskoncern først fortælle mere om i slutningen af maj.

Da det ikke er muligt at forudsige, hvornår flyene kan komme i luften igen og under hvilke betingelser, så er det ikke i øjeblikket muligt for Lufthansa at give et bud på, hvor stort underskuddet vil blive i andet kvartal.

Har brug for statsstøtte
Lufthansa har tidligere rapporteret, at koncernen har et likviditetsdræn på en million euro i timen, hvilket svarer til 180 millioner kroner om dagen. Likviditetsreserverne er på 4,4 milliarder euro, eller godt 33 milliarder kroner, hvorfor Lufthansa-koncernen har penge til seks måneders drift i den aktuelle situation. Siden midten af marts er det dog lykkedes at sikre ekstra 900 millioner euro.

I forhold til de dystre udsigter om at kunne genoptage forretningen i kombination med gæld til leverandører samt tilbagebetaling af aflyste flyvninger, så forventer koncernen et betydeligt indhug i likviditeten i de kommende uger.

“Koncernen forventer ikke at kunne dække de deraf følgende kapitalkrav med yderligere lån på markedet. Koncernen er derfor i intensive forhandlinger med regeringerne i de respektive hjemlande om forskellige finansieringsinstrumenter til bæredygtigt at sikre koncernens solvens i den nærmeste fremtid,” hedder det i en meddelelse fra Lufthansa.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa grounder A340´ere i op til 18 måneder

Lukker Germanwings og reducerer med 42 fly

27.000 Lufthansa-ansatte skal på korttidsarbejde