Parkerede Lufthansa-fly. (Foto: Lufthansa | PR)

27.000 Lufthansa-ansatte skal på korttidsarbejde

Kabineansatte samt jordpersonale i Frankfurt og München overgår til den såkaldte “Kurzarbeit”-ordning, hvor der skal arbejdes på nedsat tid med statslig lønkompensation.

Lufthansa var et af de flyselskaber, der tidligt reducerede kapaciteten som følge af COVID-19. Udover en tidsforskydning, da Tyskland var tidligt ramt i den europæiske smittespredning, så hænger det også sammen med, at den tyske regering har en god ordning for virksomhederne til at håndtere situationer som coronakrisen.

Ordningen hedder “Kurzarbeit”, hvor den tyske stat kompenserer op til 67 procent af de ansattes lønninger, hvis en arbejdsgiver bliver nødt til at skære i løn- og arbejdstid under en økonomisk krise. Under denne ordning opnår de ansatte endvidere fuld dækning af penionsbidrag og sundhedsforsikringer.

Lufthansa har valgt at benytte sig af korttidsordningen for indtil videre 27.000 ud af 35.000 ansatte. Det er kabinepersonalet samt jordpersonalet i lufthavnene i Frankfurt og München, der i første omgang kommer til at gøre brug af ordningen. Det er endnu ikke lykkedes for Lufthansa at lave en aftale med selskabets piloter, der er organiseret i Vereinigung Cockpit.

Bestyrelse og ledelse skal ned i løn
Omfanget af nedsat arbejdstid varierer for de enkelte medarbejdergrupper og kan principielt være helt op til 100 procent. Aftalen er med tilbagevirkende kraft fra tidligere i marts.

“Med Kurzarbeit ønsker vi at sikre vores medarbejderes job i disse vanskelige og usædvanlige tider. Vores mål er fortsat at forsøge at undgå afskedigelser. Aftalen om kortvarigt arbejde er en væsentlig forudsætning for dette. Vi bliver nødt til konstant at gennemgå de økonomiske parametre, ”siger Michael Niggemann, der er HR-koncerndirektør i den tyske luftfartskoncern.

Som det er set i andre flyselskaber, vil Lufthansas bestyrelse, direktion og ledergruppe også gå ned i løn under coronakrisen. Bestyrelsen nedsætter honorarerne med 25 procent, direktionen med 20 procent, mens de ledere, der ikke er på korttidsordningen midlertidigt mister mellem 10 og 15 procent af deres løn.

Lønnedgangen sker fra den 1. april og frem til udgangen af september.

 

Relaterede artikler:

Tysk milliardær bliver storaktionær i Lufthansa

Lufthansa: Vi bliver mindre efter coronakrisen

Lufthansa-selskaber skærer 25 procent i Europa