Boeing 737 MAX 7 (Foto: Boeing)

Lufthansa overvejer at købe Boeing 737 MAX

Lufthansa agter at købe mindst 100 fly af enten Airbus A320neo eller den ulykkesramte flytype Boeing 737 MAX. Flyene skal erstatte ældre modeller.

Lufthansa har løftet sløret for, at det overvejer at investere i et trecifret antal nye fly – og både Boeing og Airbus kan få de store ordre.

Det fortalte koncernchef i Lufthansa, Carsten Spohr, tirsdag til en række journalister ifølge nyhedsbureauet Reuters. Det tyske flyselskab vil enten købe fly af typen Airbus A320neo eller den skandaleombruste flytype Boeing 737 MAX. Flyene skal erstatte ældre fly i flåden.

“Vi har ikke mistet vores tillid til Boeing. De har bygget fantastiske fly gennem årtierne, og jeg er sikker på, at de vil løse det aktuelle problem,” lyder den kortfattede melding fra Carsten Spohr.

Træffer afgørelse i 2020
Udmeldingen kommer kun få uger efter, at en Boeing 737 MAX 8 fra Ethiopian Airlines styrtede kort efter afgang fra Addis Ababa. Og i oktober sidste år styrtede et fly af samme type i Indonesien. Samtlige ombordværende – 346 personer – omkom ved de to ulykker. Flytypen er efter ulykkerne blevet groundet verden over.

Der kan kun gisnes om, hvorfor Lufthansa på det her tidspunkt melder offentligt ud, at det ovevejer at købe Boeing 737 MAX-fly. Det kunne imidlertid være et forsøg på at presse Boeings konkurrent, Airbus. Udmeldingen kommer midt i al virakken om, hvad der kommer til at ske med MAX-flyene i de kommende måneder. Indtil videre er samtlige af verdens MAX-fly groundet, og flere flyselskaber har mistet tilliden til modellen.

Kritikere har stillet spørgsmålstegn til certificeringsprocessen af Boeing 737 MAX, og det har vakt naturlig fokus på certificeringer af fremtidige flymodeller. Lufthansa-koncernchefen siger, at myndigheder i Europa og andre steder må anvende større kontrol, når der skal certificeres nye flytyper – herunder ved den kommende langdistancemodel Boeing 777X, som Lufthansa står til at modtage.

Lufthansa forventer at træffe en beslutning om de nye flykøb i løbet af næste år, meddeler Carsten Spohr. Det tyske selskab har ikke i forvejen Boeing 737 MAX-fly i sin flåde, og det har heller ikke nogen i ordre. De nye fly – hvad enten det bliver fra Airbus eller Boeing – skal blandt andet erstatte Lufthansas Airbus A319.

Har ordre på Boeing-langdistancefly
I 1967 var Lufthansa lanceringsselskab af Boeing 737-100, der var den allerførste 737-model. Det tyske flyselskab opererede med denne model indtil 1982. I dag har Lufthansa slet ingen Boeing 737-fly i flåden.

I øjeblikket råder Lufthansa over i alt 291 fly. Flåden består hovedsageligt af fly i alle størrelser fra Airbus, men Lufthansa har også 32 Boeing 747-fly. Antallet af Boeing-fly hos det tyske flyselskab vokser i de kommende år, når selskabet fra 2020 står til at få leveret 20 Boeing 777-9 og 20 Boeing 787-9 Dreamlinere fra om tre år.

Hvis Lufthansa vælger at købe Airbus A320neo, vil selskabets flåde af denne type blive udvidet. I forvejen har det tyske selskab 18 A320neo med yderligere 97 i ordre.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa udfaser Boeing 737 til efteråret

Lufthansa tager afsked med Boeing 737-flyene

Lufthansa indsætter Boeing 737 til New York